Hizmet Süremi Tamamladığım Bölgeye Tekrar Atanma
Bir arkadaşımın hukuk öğrencisi olarak bana yönelttiği soru şu şekilde,
Değerli Arkadaşım,
Ben bir kamu görevlisiyim. Mevzuatımız gereği ülke 5 bölgeye ayrılmış. Her bölge için 5 yıl hizmet öngörülmiş. Ancak bu kurala pek uyulmuyor. Bakanlık işine geldiği zaman bu hükmü uygulamaktadır. Ben de bu keyfi uygulamaya maruz kaldım. Daha önce Bakanlığın resen ataması sonucu 7 yıl (aynı bölgede fakat farklı illerde) görev yapmıştım. 5 yıl kadar başka bölgede görev yaptıktan sonra aynı bölgeye resen tekrar atandım. 5 yıllık bölge hizmet süresi olan bölgeye 7 yıl görev yapmama rağmen tekrar atandım.bu durumda bölge süresinin yeniden başlayacağını düşünerek normalde 5 yıl görev yapmam gerekiyordu. Ancak Bakanlık 2 yıl sonra başka bölgeye atama yaptı. Aynı bölgede 20 küsur yıldır görev yapan da vardı ama benim atamam yapıldı. üstelik atandığım yerin kadrosu 4 olmasına rağmen 6. kişi olarak atandım. Dava açtım. Bakanlık savunmasında aynı bölgede toplamda 9 yıl görev yaptığım şeklinde savunma yapmıştır. Oysa ki; son atamayla birlikte 5 yıllık sürenin yeniden başlaması gerekir diye düşünüyorum. Eğer süre yeniden başlayacaksa ben 2 yıl görev yapmış olmaktaydım. Hizmet süremi tamamladığım bölgeye tekrar atanma durumunda sürenin yeniden başladığına ilişkin yargı kararı, bilimsel görüş veya bilgi sahibi olan varsa ve cevaplandırırsanız mutlu olurum. slm ve saygılar
yardımlarınız için şimdiden teşlekkürler
Re: Hizmet Süremi Tamamladığım Bölgeye Tekrar Atanma
Burada idari bir işlem var ve bu idari işlemin unsurlarına bakmak gerek.Eğer idare idari işlemin gerekçesinde hukuka aykırı davranmışsa işlem yapıldığı andan itibaren süresi içerisinde dava açılarak iptal edilebilir.Veya eğer arkadaşın bağlı bulunduğu kurumun yönetmeliğinde resen atama batıl ise yine bu idari işlem amaç unsuru bakımından sakattır.Ve yine süresi içerisinde iptal edilebilir.Herşeye rağmen dava açma süreleri kaçırılmışsa bu durumda ilgili kurum yönetmeliğine bakılmakla beraber kazanılmış haklar doktrininden söz etmek gerekir.Şöyleki eğer 5 yıl görev yapmakla bir hak kazanılıyorsa o hak korunur.Yok eğer ilgili mevzuatta hak kazanımı için 5 yıl öngörülmüşte 7 yıl olmasına rağmen idari işlem herhangi bir sonuç doğurmuyorsa yine mevzuata aykırı bir idari işlemden söz edilebilir.Ben bu görüşdeyin ancak diğer hukukçu arkadaşlar da katkı yaparlarsa daha sağlam bir fikir birliğine varmış oluruz.
Saygılar
Re: Hizmet Süremi Tamamladığım Bölgeye Tekrar Atanma
Sayın padelt;
Memurun bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini dol- durmasına rağmen, atanacağı bölgede kadro bulunmaması nedeniyle atamanın yapılamaması hallerinde, bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresinden fazla geçen süreler, (1. Bölge hariç) bir üst bölgedeki zorunlu çalışma süresinden in- dirilir.
Aşağıda belirtilen hallerde, bölgelerdeki ve/veya hizmet alanla- rındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan hizmetin gereği olarak yer değiş- tirme suretiyle atanma yapılabilir: a) Haklarında adli, idari, inzibati bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda o yerde kalmalarında sakınca görülmüş olması, b) Sicil raporu sonuçlarına göre olumsuzluğun tesbit edilmiş olması, Bu gibilerin ayrıldıkları hizmet bölgesindeki eksik hizmetleri başka bir hizmet alanında tamamlattırılır.
Bakanlığın savunması söz konusu duruma göre yeterli olmadığı düşüncesindeyim.
Hoşkalın...