Yeraltı işçileririn emekliliği
1963 doğumlu,mayıs 1982 sigorta başlangıcım var.Halen maden işçisi olarak çalışıyorum.3750 gün yer altı,600 gün yer üstü,600 gün de askerlik borçlanmam var.Yer altı yıpranmasından yararlanabilir miyim?Ne zaman emekli olabilirim? Teşekkür eder saygılar sunarım.
Re: Yeraltı işçileririn emekliliği
Alıntı:
rayman38 rumuzlu üyeden alıntı
1963 doğumlu,mayıs 1982 sigorta başlangıcım var.Halen maden işçisi olarak çalışıyorum.3750 gün yer altı,600 gün yer üstü,600 gün de askerlik borçlanmam var.Yer altı yıpranmasından yararlanabilir miyim?Ne zaman emekli olabilirim? Teşekkür eder saygılar sunarım.
Bu konuda bana yardımcı olacak kimse yokmu?İnanın çok acil.tşk.
Sayın rayman38;
SSK’nda, yer altı maden işlerinde çalışanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi yaptıkları işin niteliğine göre ayrıca belirlenmiştir. Bu şekilde bir yandan aylığa hak kazanma koşulları hafifletilirken diğer yandan yer altı veya yer altı münavebeli işlerinde 1800 gün çalışmış olanların bu işlerdeki prim ödeme gün sayıları toplamına, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bakımından anılan işlerde geçirdikleri sürenin dörtte biri kadar bir itibari hizmet süresi eklenmesi esası benimsenmiştir (m.60/E). Ayrıca Kurum fonlarının aktüaryal dengesinin korunması amacıyla bunları çalıştıran işverenler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini %2 oranında fazla ödemektedirler (m.73/2).Dolayısıyla burdan yola çıkarak sigortalının ödediği prim diğer sigortalılarda olduğu gibi %9’da kalırken işverenin ödediği prim oranı %11’den %13’e çıkarılmaktadır. İşverence yürütülen işin riskinin yüksekliği fark priminin işveren tarafından ödenmesini haklı kılar.
Yer altında çalışmak ağır ve yıpratıcı iş grubuna girdiğinden dolayı yaşa bağlı olmayan erken emeklilik seçenekleri sunulmakta ya da prim ödeme gün sayılarına itibari hizmet süresi eklenmesi yoluna gidilmektedir.
Durumunuzu bu bilgiler ışığında değerlendiriniz.
Selamlar...
Sayın avukat hanım,ben bu gün sayıları ile emeklilik için müracaat edebilir miyim? doğum tarihi:01.05.1963 sigorta başlangıcı 03.05.1981
3675 gün yer altı,613 gün yer üstü, 600 gün askerlik.Halen çalışıyorum.
Bana bu konuda açık bir cevap veren kurumdan hiç kimse olmuyor.Lütfen açıklayıcı bilgi verir misiniz.tşk.