İş sözleşmesi imzalatılmadı ve 12 saat çalıştırılıyorum
Pamukkal üniversitesi tekstil mühendislik bölümünden yeni mezun oldum..Tekstil imalatı yapan bir firmada iş başvurusu yaptım...başvurum kabul edildi. iş görüşmesinde her hangi bir iş sözleşmesi imzalatılmadı ve 12 saat (08:00,,20:00) çalışacağımı söyledi. kabul ettim 6 aydır çalışmaktayım 1yıla tamamlamayı düşünüyorum ...değerli bilge dostlara sorum şu
1--Bir iş verenin "iş sözleşmesi" imzalatmadan işçiyi çalıştırabilirmi?.
2--İş sözleşmesi imzalatılmadan çalıştırılan işçinin "tazmınat davası" açma hakkı varmı?
3--Haftalık 45 saatten fazla çalıştıtldığımı nereye baş vurarak kanıtlarım...Kanıtlarsam fazla çalışma saatlerimi aldığım maaşın %50 fazla olacak şekilde geri almam mümkünmü?
4--2008 yılının başında 25 ytl komik zam yapıldı...bir işçinin zam alma oranı % kaçtır.yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
İş sözleşmesi imzalatılmadı ve 12 saat çalıştırılıyorum
Av.Abbas Bilgili özelikle sizin fikirlerinize ihtiyacım var
Re: İş sözleşmesi imzalatılmadı ve 12 saat çalıştırılıyorum
Alıntı:
asd1980 rumuzlu üyeden alıntı
1--Bir iş verenin "iş sözleşmesi" imzalatmadan işçiyi çalıştırabilirmi?.
İş sözleşmesinin yazılı olma zorunluluğu yoktur.Yazılı bir sözleşme olmaması durumunda iş kanununda tanımlanmış haklar asgari sağlanması gereken şartlardır.Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür.
Alıntı:
2--İş sözleşmesi imzalatılmadan çalıştırılan işçinin "tazmınat davası" açma hakkı varmı?
Ne için tazminat?
Alıntı:
3--Haftalık 45 saatten fazla çalıştırıldığımı nereye baş vurarak kanıtlarım...Kanıtlarsam fazla çalışma saatlerimi aldığım maaşın %50 fazla olacak şekilde geri almam mümkünmü?
Fazla çalışmanızı çalışma saatlerinizi gösteren belgele veya şahitlerle kanıtlayabilirsiniz.Bunun için bölge çalışma müdürülüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
Fazla çalışmalarınız tesbit edildiğinde işverenden ödenmesini talep edebilirsiniz,ödememesi durumunda iş mahkemesinde fazla çalışma ücretleriniz için dava açabilirsiniz.
Alıntı:
4--2008 yılının başında 25 ytl komik zam yapıldı...bir işçinin zam alma oranı % kaçtır.
Sözleşmede zam yapılacağına dair bir madde yok ise(sizin özel bir sözleşmeniz olmadığından doğal olarak zam yapılması konusunda bir madde de yoktur) işverenin zam yapma zorunluluğu yoktur.
(15 yıllık devlet memurlarının ilk 6 ay için aldığı zamdan yüksek oranda bir zam almışsınız.!)
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili özelikle sizin fikirlerinize ihtiyacım var
Erdogan Kırcalı olmaz mı ?
Konuyla bağlantılı benim de bir sorum var:
Bu 2 ay içinde yazılı olarak verilmesi gerekn belge bana (1,5 yıldır çalışıyorum) ve diğer arkadaşıma verilmedi. Şimdi hazırlayacaklar, ancak yabancı şirket olduğumuz için bazı şartlarımızda daha farklı anlaşmıştık (örneğin izin günümüz 23 gün'le başlayıp, 2 yılda bir gün artıyor). Ancak, müdürümüz yeni anlaşmayı, iş kanununda öyle yazdığı için, 14 günden yapmak istiyor. Biz bunun minimum olduğunu anlatıyoruz, ama o olayı çevirmeye çalışıyor.
Hakkımızı savunabilir miyiz ? Yoksa yeni kontrata boyun mu eğmeliyiz ? Daha önce bizim izin günlerimizi imzaladığı kağıtlarımız izin günlerimize bir örnek teşkil eder mi ?