2005 Yılındaki Trafik Cezası Taksitlendirilebilir mi?
2005 yılında, kullandığım resmi araçla hız limitini aştığım (58 km/h) için radara yakalanmış ve 92 YTL ceza yemiştim. Beza bana kontrol noktasında tebliğ edildi. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bu cezayı ödeyememiştim. Bugün ise cezayı ödemem yönünde Kurumumdan bir yazı tebliğ edildi. Bahse konu trafik cezası 220,80 YTL olmuş. Sorunum şu; bu cezayı taksitlendirme yapabilir miyim. Bunun için ne gibi bir işlem yapmam gerekiyor. cevabınız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Re: 2005 Yılındaki Trafik Cezası Taksitlendirilebilir mi?
Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 2006/1 sayılı genelgesine göre 5326 sayılı Kanuna göre taksitlendirme talebi, bu kısımda belirtilen idari para cezaları için tahsile yetkili kılınan vergi dairesine yapılacak ve talep bu vergi dairesince değerlendirilip karara bağlanacaktır.
Taksitlendirme talebi kabul edilen borçlular, borçlarını 4 eşit taksit halinde, birinci taksidi idari para cezasının kanuni ödeme süresi içerisinde, kalan 3 taksidi ise idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, vergi dairesince belirlenecek sürelerde ödeyeceklerdir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmı muaccel hale geleceğinden kalan tutar, derhal takip ve tahsil edilecektir.
Yine Kabahatler Kanununun 17/3 maddesi "Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idarî para cezasının, ilk taksidinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir." hükmünü amirdir.
Belirtilenlere göre de eğer Vergi Dairesini ekonomik durumunuzun müsait olmadığına dair ikna edebilirseniz ilk taksidi cezayı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde olmak koşuluyla bakiyesini bir yıl dahilinde 3 taksit yaptırabilirsiniz.
Av. Süleyman ZEYBEK