2 sözleşme ve maaş sorunları
Ben özel bır kolejde öğretmenım.Okulumda tum öğretmenlere 2 aydır maaş odenmemekte ve ılerde ne zaman odeneceğıde belırsızdır.genel mudur olarak çalışan kişi dava açınca genel mudur sıfatından alınıp sınıf öğretmenı pozısyonuna getırıldığı duyuruldu.Yanı okul çok art nıyetlı.dusunun ki okulun başındakıne bunu yaptı.Bu durumda ben ve diğer öğretmenler çok tedırgın .Çogumuz dava açsak mı beklesek mı kaygısı içinde hayatımız çok bozuldu.Benım şu aşamada iş akdımı fesh etme hakkım var mı?(iş akdı kavramını yazılardan öğrendım) .Okulda aldığım maaş 1575 ıken ssk pırımım asgarı ucret uzerınden yatırılmış.Okullar 15 eylulde başlamasına rağmen ve ustelık sözleşmem 30 temmuz olarak gozukmeesıne rağmen SSK pırımım 28 eylulde başladı(tum öğrtmenlerın).Bir de benım okulla iki sözleşmem oldu 1. sözleşmem lıse de kadrolu öğretmen olarak yaptığım sözleşmem kı bu sözleşmeye gore ssk pirimim asgarı ucret uzerınden yatıyor.2.sözleşmem ilköğretımde 15 saat ders ücretlı öğretmen sıfatıyla çalışıyorum.2 sözlesme mantıklı mı? benım gıbı çalışan diğer öğretmenlere ıkı sözleşme ımzalatılmamış.Ders ücretlı öğretmen sözleşmem içinde ayrıca SSk pirimimi ödenmelı?Kadrolu sözleşmemdekı fıyat ıle ders ucretlı sözleşmemdekı fıyatların toplamı yıne de 1575 etmıyor.Toplamı etse dahı kandorlu oldugum sözleşmemdekı fıyat mı daha onemlıdır?Sanırım buda suç ve bölge çalışma merkezıne başvurabılıyor ve şikayet edebılıyormusum.ama maaşımın 1575 oldugunu nasıl kesın bır şekılde ıspatlarım? eskı muhasebecımız de ıstıfa ettı onu şahıt gosterebılırım dıye dusunuyorum.yada başka bır öğretmen arkadaşımı şahıt gostersem onun doğru soyledığını nerden bılırler? okuldan kredı alcam dıye gercek maaşımı belgeleyen kağıt ıstedım.kurucu başım belaya gırer demış muhasebeye verdıtmedı ustelık.
Olaylar boyle ve kafam çok ama çok karıştı ne yapabılırım(iz) bana yardımcı olursanız rahatlayabıleceğim bır nebze.
Şimdiden tşk. ederım.
Re: 2 sözleşme ve maaş sorunları
Kutsal kabul edilen öğretmenlik mesleğinin ve öğrettikleri her harfe kırk yıl kölesi olmamız gereken öğretmenlerimizin düşürüldüğü halleri okudukça insanın canı sıkılıyor.
Aynı anda aynı hizmet için 2 iş sözleşmesi olmaz.
Ücretinizin zamanında ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmenizi feshetme hakkınız bulunmaktadır. İşyerinizin bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne konu hakkında yazılı şikayette bulunabilirsiniz.
SSK primlerinizin eksik ödenmesi nedeni iş sözleşmenizi feshedebilir, SSK'ya yazılı şikayette bulunabilirsiniz.
Gerçek ücretinizi tercihen yazılı belge ile yoksa şahit ifadeleri ile ispatlayabilirsiniz. Banka kredi yazılarında belirtilen ücret Mahkemelerce muteber görülmediğinden böyle bir belge alamamış olmak nedeniyle canınızı sıkmayın.
Bunlar yapabilecekleriniz ancak durumunuzu bir avukat ile daha detaylı görüşerek, hareket planı oluşturmanızda da sayısız yarar var.
Selamlar,
Re: 2 sözleşme ve maaş sorunları
Teşekkür ederim Harun Bey.
Maalesefki bakkal açar gibi açılan eğitim kurumlari ozel eğitim kurumlarını bıtırdı.Benım de bılınçsizce kişi adına işi kabul etmemin cezasını çekıyorum.Bugün 2 öğretmen istıfa ettı,ne yazıktır ki kurucu gıden gitti dersler boş geçsede olur düsüncesınde...ne yazık...