-
Kefillik
Birbirimize olan kefilligimizden dolayı benim borcumu ödedinini iddia ettigi için karşı şahsa senet vermiştim. Senedin arkasına bu nedenle verdiğimi yazdım. Kambiyo senedi olarak tahsile koydu, hakim senedin düzenleniş şekli sebebiyle icrayı iptal etti; kambiyo senedi olamaz diye. Yeniden adi senet olarak icraya konulacakmış. Benim borcumu ödemediğini sonradan ögrendim. 2005 yılında onun kefil oldugu borcu kendim ödedim. Belgeleri elimde adi icra takibine belgelerle müracat edecegim. Senedin arkasındada kefillikten dolayı verdigim yazılı, sonuç ne olabilir? Teşekkürler
-
Re: Kefillik
Takipten önce,böyle bir borcun sözkonusu olmadığına dair genel mahkemelerde menfi tespit davası açabilirsiniz.
Bu durumda,alacağın %15'inden az olmayan teminat karşılığında takibin durdurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı alınabilir.
-
Re: Kefillik
Genel haciz yolu ile ilamsız takipte size ödeme emri tebliğinden itibaren 7 gün içinde itirazınız üzerine takip durur. Böyle bir durumda alacaklı taraf 2 yol izleyebilir; birincisi İcra Mahkemesine itirazın kaldırılması için dava açmak, ikincisi ise genel mahkemelerde (takip miktarına göre Asliye veya Sulh Hukuk Mahkemesi) itirazın iptali davası açmaktır. Bahsettiğiniz senedin İcra İflas Kanunu 68. maddede sayılan ispat vasıtası sayılıp sayılamayacağı mechul çünkü daha önce kambiyo senedi vasfı taşımadığından takip iptal edilmiş. Burada ben alacaklı vekili olsaydım itirazın iptali yolunu seçerdim itirazı kaldırmak için. Eğer alacaklı vekili de öyle bir yol seçerse ispat açısından herhangi bir kısıtlama yoktur ve deliller serbestçe takdir edilir, böylece siz de borçlu olmadığınız yönündeki kanıtlarınrızı sunabilirsiniz. Karar mevcut delil durumuna göre Hakim tarafından verilir.