İşvereni mahkemeye verme.....
Merhabalar!!! Durumumu özetleyecek olursam yedi senedir özel bir şirkette 600 ytl maaşla çalışmaktayım .İlk yıllarımda azda olsa altı ayda bir zam alıyordum;Fakat son iki üç senedir enflasyon bahane edilerek seneden seneye zam dediler.Ama iş kandırmaca dan öteye gitmedi. İşyerinde 11 kişi çalışıyoruz.2008 yılı başında zam almamız gerekirken çalışanlardan 4 kişi zam aldı,diğerlerine zam verilmedi.- İşveren'in bana zam yapmadan yıllarca çalıştırma hakkı varmı?
- Birisinin zam alıp diğerlerinin almaması,iş hukuku yönünden nasıl değerlendirilir?
- Bu durum işverene karşı benim ne gibi bir tutum içinde olmamı sağlar?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Re: işvereni mahkemeye verme.....
Çok mağdur durumdayım beni aydınlatırsanız çok sevinirim...
İşveren hiç bir işçiye zam yapmamış olsa idi yapacak bir şey yoktu. Ama bir kısım işçilere zam yağarken diğerlerine yapmaması 4857 sayılı İş Yasası'nın 5. maddesindeki "eşit işlem borcu"na aykırılık teşkil eder. 5. maddeye dayanarak, hem bu maddede belirtilen tazminatı ve hem de kaybınızı (diğer işçilere yapılan zam kadar) isteyebilirsiniz. Kolay gelsin, selamlar.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
İşveren hiç bir işçiye zam yapmamış olsa idi yapacak bir şey yoktu. Ama bir kısım işçilere zam yağarken diğerlerine yapmaması 4857 sayılı İş Yasası'nın 5. maddesindeki "eşit işlem borcu"na aykırılık teşkil eder. 5. maddeye dayanarak, hem bu maddede belirtilen tazminatı ve hem de kaybınızı (diğer işçilere yapılan zam kadar) isteyebilirsiniz. Kolay gelsin, selamlar.
Abbas bey bugün bir avukata danışmak için gittim ve sonucunda tamamen hayal kırıklığına uğradım.Danışdığım avukat; işveren kişilere göre zam verebilir'' dedi.Ben kendisine ''bu durumu hersene yaparsa ben zam almadan nasıl çalışabilirimki? dedim. Hatta 5. maddeyi kendisine hatırlattım ''birşey olmaz'' dedi. kafam karma karışık şuan....
Re: İşvereni mahkemeye verme.....
İşçilerin pozisyonları ve performansları dikkate alınarak işveren tarafından farklı zam uygulaması yapılabilir, ama bir kısım işçilere zam yaparken bir kısmına yapmaması 5. maddeyi ihlaldir. Özellikle de işçilerin performansları ile ilgili bir somut veri yoksa ve pozisyonları da önemli bir farklılık göstermiyorsa 5. mmadeyi ihlal çpk açıktır. Selamlar.
Alıntı:
İşçilerin pozisyonları ve performansları dikkate alınarak işveren tarafından farklı zam uygulaması yapılabilir, ama bir kısım işçilere zam yaparken bir kısmına yapmaması 5. maddeyi ihlaldir. Özellikle de işçilerin performansları ile ilgili bir somut veri yoksa ve pozisyonları da önemli bir farklılık göstermiyorsa 5. mmadeyi ihlal çpk açıktır. Selamlar.
Abbas bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bir kaç avukat'a daha danışmam gerekecek galiba....
Alıntı:
Çalışanla yapılan iş sözleşmesinde ücret kısmında,ödenecek ücret asgari ücrettir yazıyorsa nasıl olur?
Alınan maaş ,sürekli güncel asgari ücret kadar mı olur?
İş sözleşmesinde ücret olarak asgari ücret belirlenmişse, değişen (güncel) asgari ücret uygulanması gerekir. Ancak, iş sözleşmesi sona erdikten sonra işçi yargıya gidip, gerçek ücretin asgari ücretten yüksek olduğunu iddia ederse (taraflar arasında ücret konusunda ihtilaf varsa), hakimin gerçek ücreti tespit için ilgili meslek odasından sorması ve başka delillerin de değerlendirilmesi gerekir. Çünkü Yargıtay'ın, nitelikli işçinin veya kıdemli işçinin asgari ücretli olmasını normal bulmayan kararları vardır. Selamlar.