Kıdem Tazminatı ve işten ayrılma
Sn. Yetkili,
Ben 12 Mart 2003 tarihinden beridir özel bir firmada mühendis olarak çalışmaktayım. Özel (ailevi) sebeplerim dolayısıyla firmadan ayrılmak durumundayım. Henüz istifa dilekçemi vermedim. Yaklaşık 5 seneyi doldurmuş olmam kaç gün öncesinden firmaya ayrılacağım bilgisini vermemi gerektiriyor? Ayrıca kıdem tazminatımı istifa dilekçemde talep etme hakkım var mı? Kendi isteğimle ayrılışım sebebiyle firmanın kıdem tazminatını vermek zorunluluğunun bulunmadığını biliyorum, ancak bu tazminat ödenedebilir mi? Firmamdan tamamen sorunsuz ve iyi ilişkiler ile ayrılmak niyetindeyim. Ancak tazminatımı vermemeleri ve zorluk çıkarmaları durumunda, yaklaşık 5 yıl boyunca devamlı olarak hafta sonları ve gün içerisinde fazla mesai yaptığımı ve karşılığını almadığımı ispatlarsam (şirkette beyaz yakalı personele fazla mesai verilmiyor), bu durumda şirketten toplu olarak bu fazla mesailerin karşılığını alabilirmiyim?
Saygılarımla
Re: Kıdem Tazminatı ve işten ayrılma
Fazla mesai yaptığınızı kanıtlarsanız ve bu fazla mesailerin ücretinin ödendiğini işveren kanıtlayamazsa; sizin işverene bildirim yapmadan ayrılma ve kıdem tazminatı hakkınız doğar. Bu kanıtlama konusunda kendinize güvenemiyorsanız kıdem tazminatı hakkınız kalmaz.
Normalde işverene 8 hafta (56 gün) önceden bildirmeniz gerekir, yukarıda belirttiğim haklı sebep varsa süre bildirimi yapmadan ayrılabilirsiniz.
Selam.
Re: Kıdem Tazminatı ve işten ayrılma
Sn. Abbas Bey,
Öncelikle çok değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum. Fazla mesaileri ispatlamak adına elimde 2003-2008 yılları arasında her ayın bir hafta sonunda iki gün boyunca fabrikada nöbetçi olarak çalıştığıma dair fabrikanın müdür seviyesinde en az iki personelinin imzaladığı evrakların fotokopisi mevcuttur. Ayrıca gün içi ve gece saatlerinde fazla mesai yaptığıma dair şahitlik edebilecek 2-3 arkadaşım bulunuyor. Bu durumlar yeterli ispatlar olarak değerlendirilebilir mi? Ayrıca istifa dilekçemde kıdem tazminatımı talep ettiğimi nasıl belirtmem uygun olur? Kıdem tazminanıtımı vermemeleri durumunda gerekli başvuruları hangi merciye ve nasıl yapmam gerekecektir?
Teşekkür ediyorum.
Saygılarımla