Annemin kredi borcunu ben ödermiyim.
Merhabalar merak ettiğim bir konuya cevap verirseniz sevinirim.
Annem 87 yaşında, Bağkurdan bababamdan kalan maaşı almakta. Erkek kardeşim annemi razı ederek, annem adına bağkur maaşını varlık olarak gösterip banka kredisi çekmiş. Annemin ölümü durumunda bankadan alınan kredi borcu mirasçılardan alınırmı, reddi miras hakkımı kullanırsam borcunu ödemeden muaf olurmuyum veya başka türlü yapabileceğim hukuki bir çıkar yolu bulabilirmiyim.
Diğer kız kardeşim dul, annem ölünce ona kalacak olan Bağkur maaşından kredi borcu tahsil edilmek üzere kesilirmi?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.
Re: Annemin kredi borcunu ben ödermiyim.
Merhabalar..
Mirasi reddederek borcu odemekten kurtulabilirsiniz.
Re: Annemin kredi borcunu ben ödermiyim.
Alıntı:
hanifesait rumuzlu üyeden alıntı
.
Diğer kız kardeşim dul, annem ölünce ona kalacak olan Bağkur maaşından kredi borcu tahsil edilmek üzere kesilir mi?
Kardeşinize bağlanacak maaş yetim aylığıdır. Kardeşinizin mirası reddetmesi yetim aylığı almasına engel değildir.
Kaldı ki, kardeşiniz annenizden dolayı değil, babanızdan dolayı yetim aylığı alacaktır.
Annenizden dolayı yetim aylığı alacak olsaydı bile mirası reddedip yetim aylığını alabilirdi.
Ayrıca kardeşiniz şu anda bile başvurusu halinde babanızdan dolayı yetim aylığına hak kazanabilir. Ama bu annenizin dul aylığının azalmasına neden olacaktır.
Anneniz babanız hayatta olduğu takdirde alacağı emekli maaşının %75'ini dul aylığı olarak almaktadır.
Hak sahibi kardeşiniz de yetim aylığına başvurursa, annenizin dul aylığı %60'a düşecek, kardeşinize %30 oranında yetim aylığı bağlanacaktır.