-
Sigortalının hakları
Merhaba. Bazı konularda bilgilerinizi rica ediyorum. 11.05.2006 tarihinden beri aynı iş yerinde sigortalı olarak çalışmaktayım. 1.2.2008 tarihinde istifa ettim ama yerime personel alınıncaya kadar çalışıyorum. Daha önce işten çıkan arkadaşlarımın yaşadığı olumsuzlukları yaşamamak için size danışmak istedim. İşten ayrıldığımda sahip olacağım işyerimin bana vermesi gereken haklarım varmı? 2007 yılında bir kez yıllık izin kullandım. 2008 yılı için yıllık izin hakkım varmı işten ayrılsam bile bu günlerimin ücretini almam gerekiyormu? Son olarak işsizlik maaşı alabilmek için işten çıkarılma şartı olduğunu biliyorum ama çevremde istifa edip bu maaşın alındığı söyleniyor bu konuda bir istisna varmıdır? Şimdiden teşekkürler.
-
Re: Sigortalının hakları
11.05.2006-11.05.2007 dönemleri arasındaki çalışmanızla hak kazandığınız yıllılk ücretli izin hakkınızı kullanmışsınız.11.05.2007-11.05.2008 tarihleri arasında çalışmanızı tamamlamanız durumunda bir izin hakkkınız daha doğacak idi.Ayrılmanız 11.05.2008 den önce olduğu için izne hak kazanamıyorsunuz.
İşsizlik sigortasından faydalanabilmek için işveren tarafından sözleşmenizin feshedilmiş olması veya işverenin kusurları nedeniyle sizin sözleşmeyi sona erdirmiş olmanız gerekmektedir.Bahsettiğiniz, istifa edip te işsizlik ödeneği alan kişilerin ayrılma sebepleri, iş kanunu 24. madde de belirtilen sebepler olabilir.