İşveren sigortamı ve alğım maaşı düşürebilir mi?
İyi günler. Ben sigortaya 01/09/2004 tarihinde işe başlamış gibi görünmekteyim. Ama girdiğim işyerinde asıl işe giriş tarihim 24/5/2004 olup. Bana 2 ay deneme sürecinde olduğumdan dolayı benim sigorta başlanğıcımı 3ay sonraya yapmış bulunmaktalar. İşe girerkende belirsiz süreli sözleşme imzaladık.
Şimdi size sormak istedğim şey işveren bu sene bana zam yapmadığı için tartıştık. Oda bana senin maaşını düşürürüm. Sigortanıda düşürürüm. Çıkarken tazminatını az alırsın gibilerinden tehtitte bulundu.
Öncelikle şimdi benim sigorta matrahım 1150 üzerinden gösterilmekte. Bu miktarı düşürme ve aldığım maaşı düşürme gibi bir konu söz konusu olabilir mi? Eğer beni işten çıkarmaya çalışırsa Kıdem tazminatı+İhbar tazminatının yanında Yıllık izin paramıda vermek zorunda mı?
Re: İşveren sigortamı ve alğım maaşı düşürebilir mi?
Alıntı:
onurunom rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi size sormak istedğim şey işveren bu sene bana zam yapmadığı için tartıştık. Oda bana senin maaşını düşürürüm. Sigortanıda düşürürüm. Çıkarken tazminatını az alırsın gibilerinden tehtitte bulundu.
Öncelikle şimdi benim sigorta matrahım 1150 üzerinden gösterilmekte. Bu miktarı düşürme ve aldığım maaşı düşürme gibi bir konu söz konusu olabilir mi?
İşverenin böyle bir hakkı yok.Böyle bir uygulama yapması size haklı nedenle sözleşmeyi feshetme ve kıdem tazminatı kazanma hakkı kazandırır.
Alıntı:
onurunom rumuzlu üyeden alıntı
Eğer beni işten çıkarmaya çalışırsa Kıdem tazminatı+İhbar tazminatının yanında Yıllık izin paramıda vermek zorunda mı?
İhbar öneline uymadan çıkartması durumunda ihbar önelini de vermek zorunda kıdem tazminatı yanında.
Yıllık izinlerinizi kullandığınızı ispatlamak işverenin sorumluluğu,zorunluluğudur.Sözleşmenin sona ermesi durumunda kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmesi gerekir.
Öncelikle ilk önceki ilk önceki sorumu cevaplağınız için teşekkür ederim.
Birde size şöyle bir sorum var. Aslında ben taşoran bir firmada çalışmaktayım. Bu firma benin görevlendirdiği, daha doğrusu çalıştığım yerle her yıl ihale ile sözleşme imzalamakta ve bu sözleşmede bizim aldığımız maaşlar 2500YTL gösterilmektedir. Bu sözleşmenin örnekleri elimde bulunmaktadır. İşverenle konuşup ihale ile imzaladığı sözleşme üzerinden ödeme yapmasını kabul etmemesi halinde, dava açarak elimdeki kanıtları göstererek, ihalede yapmış oldukları sözleşmede bize verilen miktarın 2500YTL olarak geri ödenmesini isteme gibi bir hakkım var mı?
Teşekkürler.
Almış olduğunuz brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı,net ücret üzerinden ihbar tazminatı ve izin ücretiniz hesaplanması gerekir.Ne eksik, ne de fazla.