Nafaka alan boşanmış eş, vefat etmiş babasının emekli maaşını da alabilirmi? Alınan emekli maaşı nafaka ödemeyi devam ettirir mi? Boşanmış eşin annesi de vefat etmiş babasının emekli maaşını almaya devam etmektedir.
Printable View
Nafaka alan boşanmış eş, vefat etmiş babasının emekli maaşını da alabilirmi? Alınan emekli maaşı nafaka ödemeyi devam ettirir mi? Boşanmış eşin annesi de vefat etmiş babasının emekli maaşını almaya devam etmektedir.
Alınan babanızın emekli maaşı değil, dul maaşı veya yetim maaşıdır.
Çalışmayan eş, yetimler maaş almıyorsa emekli maaşının %75'ini dul maaşı olarak alır.
1 yetimin maaş almaya başlamasıyla dul maaşı %60'a düşer. Yetim maaşı ise emekli maaşının %30'u olacaktır.
Yetim maaşı almanız halinde nafaka veren kocanız gelirinizin değiştiğine dayanarak nafakanın azaltılması veya kaldırılması talebiyle dava açabilecektir.
Babanızın sağlığında aldığı emekli maaşıdır.Babanızın vefatından sonra anneniz ve sizin aldığınız maaş ise vefat eden emeklilerin maaşlarından hak sahiplerine bağlanan maaşa ise dul aylığı ve yetim aylığı olarak tanımlanır.
Ben şu şekilde bir ek soru sorayım. Boşanmış eş, hakkı olduğu halde yetim aylığını almıyorsa, bu durum nafaka artırım davasını nasıl etkiler? Bu hakkını kullanmıyor diyerek nafakayı azaltmak veya iptal ettirmek mümkün olur mu?
Ya da yetim aylığını alıyorsa, bu nafaka artırım davasını nasıl etkiler? Bununla ilgili emsal yargıtay kararları var mı acaba?
Teşekkürler
Saygılarımla
Burada sormuştunuz:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?p=176171