Gece vardaiyasında fazla calısma yasalmidir
Ben yaklasik 4 sendir bi sirkette calisiyorum...2 vardiye olarak calisiyoruz ve gece 10 saat calisiyorum ve bu 12 saate cikarilicak ve ben gece calismasinda 7.5 saatten sonrasinin yasal olmadigini okumustum ben bu 7.5 saatin dısında calismak ıstemıyorum ve calısma saatımız 12 saate cıkarıldıgında nasıl bır yol ızlemelıyım benı bılgılendırebılırırmısınız
Ayrıca 3.5 senedir vardiyeli bi sekilde calisiyoruz ve gece farki verilmiyor...Bu farkı iş veren vermek zorundamıdır bole bır zorunlulugu varsa da ben 3.5 senelık gece calısmıs oldugum farkı nasıl alabılırım ne yapmam gerekıyor...
Şimdiden ilginize tsk ederim saygilar
Re: Gece vardaiyasında fazla calısma yasalmidir
sorumun cevabını veren birileri olucakmi?
Re: Gece vardaiyasında fazla calısma yasalmidir
İŞK md 69/3 e göre; gece çalışmaları 7,5 saati geçemez. Fazla çalıştırma da yapılamaz. Gündüz vardiyasında yapılan bir işin fazla çalışması ise geceye sarkabilir. Postalar halinde çalıştırılmalar da birer hafta değişimli çalıştırılması gerekir. Yani bir hafta gece bir hafta gündüz.
Yukarı da belirtlilen 7.5 saatlik çalıştırma sınırlaması olağanüstü sebeplerle çalıştırma da ve zorunlı sebeplerle çalıştırma da uygulanmaz. Bu haller varsa işçiler 13 saat çalıştırılabilir.
Fazla çalıştırılma ücreti , normal ücretin saat başına düşen miktarın %50 artırılması yolu ile karşılanır. Bu fazla çalışma süresi izin olarak da kullanılabilir. Yazı beyanatla tabi.
İşçinin fazla çalıştırılmasından dolayı belge ve tutanak bulundurması gereken işverendir. İşçi bunu her türlü delille ispat edebilir. Fazla çalışmaya ilişkin ücreti ödemeyen işverene karşı İşk 102/c' ye göre para cezası verilir.
Fazla çalıştırma için işçiden onay almak zorunludur. Aksi takdirde fesih hakkı ve buna bağlı koşullar müsaitse tazminat hakları doğar.
İyi çalışmalar.