Yönetim Kurulu ve Kazanç Elde Etme
Çalıştığım şirketin yıl sonu kapanışları ile aynı döneme denk geldiği için apartmanda yapılan yıl sonu toplantılarına katılma imkanım olmadı.
Oturduğum 40 dairelik apartmanda 4 kişilik bir yönetim kurulu seçilmiş. Bu kurul daire başı 300 YTL aidat ödemiyor ve aylık toplam 1200 YTL diğer daireler tarafından ödenecek. Bu durumdan hiçkimse hoşnut değil. Ne bir karar defteri gördüm, ne de başka birşey.
Ödeyeceğim rakam önemli değil. Bu duruma düşmekten hoşnut değilim. Ne yapabilirim ? Ne talep edebilirim ? İlginize teşekkür ederim.
Re: Yönetim Kurulu ve Kazanç Elde Etme
Karar defterini mi görmek istiyorsunuz sorunuz tam açık değil
Sorularım :
• 40 dairelik bir apartmanda, 4 yönetim kurulu üyesinin seçilip bu üyelerin de aidatlarını, su paralarını, doğalgaz paralarını ödemeyip diğer kat maliklerine ödetmesi normal midir ? Yoksa tarihi bir durumla mı karşı karşıyayım.
• Bu olayı araştırmak ve altında yatanları bulmak için karar defteri mi görmem lazım ? Yoksa bunlar karar defterinde değil başka bir yerde mi yazar ?
• Ödeyeceğim rakam önemli değil. Bu duruma düşmekten hoşnut değilim. Ne yapabilirim ? Huzursuzluğumu hissettirmek ve işin hakkaniyetli yapılması için ne talep edebilirim ?
Yönetici(ler) ve denetçi(ler)in yaptığı iş karşılığında bir ücret alması veya aidattan muaf tutulması söz konusu olabilir. Sizin apartmanınızda nasıl olduğu yönetim planında yazar.
Bu Kat Mülkiyeti kanununun 28. maddesinde geçer. Kat Mülkiyeti kanununun tam metnini aşağıdaki linkteki birinci mesajda, kanunda Kasım 2007'de yapılan son değişiklikleri de ikinci ve üçüncü mesajlarda bulabilirsiniz:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
Madde 28 - Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime alt diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim planında hüküm bulunmayan hallerde, anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklar bu kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanır. Yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır. Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar.
Teşekkür ederim Sayın Hukuk Sever.
2. sorunun cevabını aldım.
1. ve 3. sorularımın cevabı ile ilgili yorum yapabilecek kimse var mı ?
Alıntı:
Atekiz rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkür ederim Sayın Hukuk Sever.
2. sorunun cevabını aldım.
1. ve 3. sorularımın cevabı ile ilgili yorum yapabilecek kimse var mı ?
1. sorunun da cevabını aldınız. Yönetim planında yazıyorsa yönetici ve denetçiler aidattan muaf tutulabilir, hatta maaş bile alabilir.
3. soru için de bir zahmet verdiğim linkten Kat Mülkiyeti Kanununu okuyunuz.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
Ancak yönetim planında yazan birşeyi değiştirmek için 4/5 çoğunluk toplamanız gerekir.
Sanırım okuduğunuzu anlamıyorsunuz.
Ben “40 dairelik bir apartmanda 4 kişinin yönetim kuruluna seçilmesi ve bu üyelerin aidatlardan muaf tutulması normal midir ?” diye soruyorum. Amacım genel uygulamayı sormak. Bu sorunun cevabı “Evet genellikle 3-4 kişi seçilir.” veya “Hayır genel olarak 1 kişi seçilir.” veya “Genelleme yapmak mümkün değil” biçiminde olmalıdır.
İsterseniz sorularımı tekrar okuyun. Yönetici ve denetçilerin aidattan muaf tutulabileceğinin bilincinde olmasam zaten sorularımı bu şekilde sormam.
Ayrıca kat mülkiyeti kanununu, sorularımı sormadan önce okudum merak etmeyin. Bunu da sorularımı soruş biçimimden anlayabilirdiniz. Amacınızın ne olduğunu anlamadım ama yardımcı olduğunuzu düşünmüyorum. Sorumun cevabını elde ettiğimi düşünseydim zaten soruyu sormazdım.
Tekrar:
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Sizin apartmanınızda nasıl olduğu yönetim planında yazar.
Madde 28 - Yönetim planı (...)yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti (...) düzenler.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Yönetim planında yazıyorsa yönetici ve denetçiler aidattan muaf tutulabilir, hatta maaş bile alabilir.
Yardımcı olabilecek ve fikir verebilecek başka kimse var mı acaba ?
Yönetim planınıza baktınız mı?
Yönetim planı ... Yönetim planı ... Yönetim planı ... Anahtar kavram bu...