Kıdem, ihbar ve izin ve günleri
Herkese merhaba,
Forum içerisinde çok aradım ama tam istediğimi öğrenemediğim için yeni konu açtım.
Özel bir şirkette 30 aydır çalışıyorum. 1700 net 2733 brüt maaşım var. Sanırım işten çıkarılacağım, ya da bir süre sonra dayanamayıp çıkacağım.
Çıkarılırsam ne kadar kıdem ve ihbar tazminatı alabilirim. Ayrıca 14 gün yıllık izin hakettim ama henüz kullanmadım. Bunun ücretini de alabilirmiyim.
Kendim ayrılırsam sebep olarak yeni atanan yönetici ile anlaşamamak olacak. Bu durumda şirketten neler talep edebilrim?
Teşekkürler,
Re: Kıdem, ihbar ve izin ve günleri
Alıntı:
ancester rumuzlu üyeden alıntı
Herkese merhaba,
Forum içerisinde çok aradım ama tam istediğimi öğrenemediğim için yeni konu açtım.
Özel bir şirkette 30 aydır çalışıyorum. 1700 net 2733 brüt maaşım var. Sanırım işten çıkarılacağım, ya da bir süre sonra dayanamayıp çıkacağım.
Çıkarılırsam ne kadar kıdem ve ihbar tazminatı alabilirim. Ayrıca 14 gün yıllık izin hakettim ama henüz kullanmadım. Bunun ücretini de alabilirmiyim.
Kendim ayrılırsam sebep olarak yeni atanan yönetici ile anlaşamamak olacak. Bu durumda şirketten neler talep edebilrim?
Teşekkürler,
Merhabalar..
İşvereniniz ihbar önellerine uyarsa ihbar tazminatı alamazsınız..Kıdem tazminatınız son ücretiniz üzerinden hesap edilecektir..
EİK md 14
"... işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır."
İK md 59
"İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar."
Re: Kıdem, ihbar ve izin ve günleri
Bahsettiğiniz sebeple kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda kullanmadığınız izin ücreti ve kalan maaşınızı alabilirsiniz.
İhbar önelie uymadan kendi isteğinizle ayrılmanız durumunda işverenin ihbar tazminatı hakkı doğar,bu tazminata ilişkin bedeli dava açarak talep edebilir.
İşveren tarafından çıkartılır iseniz,almış olduğunuz brüt ücret kıdem tazminatı tavanını aştığı için belirlenmiş olan 2.087,92 YTL tavanı üzerinden kıdem tazminatınız,almış olduğunuz brüt ücret üzerinden ihbar tazminatınız(ihbar öneli kullandırılmazsa),almış olduğunuz net ücret üzerinden izin ücretleriniz hesaplanır.
Saygılar