5846 72. maddedeki "kasten" kelimesi
Eşim web sitesi yapan bir ltd şti ortaklarından.Elemanlarından biri bir web sitesinden şirketin kendi sayfasında yayınlanmak üzere 3 adet fotoğraf kopyalamış.Kopyaladığı resimlerden altında free yazanlar da olduğu için ücretsiz zannetmiş.Ancak bu yabancı sitede yayınlanan fotoğraflar satılıkmış.Bu yabancı şirketin Türkiyede hukuki konular için vekalet verdiği şirket bunu resmen onaylatıp ilk olarak her fotoğraf için eser olduğunu iddia ederek 3000 usd ye yakın para istediler.Eşim elemanın koyduğu resimleri farkedince uyarı gelmeden resimleri aynı gün kaldırtmış zaten.Buna rağmen dava açtılar hapis istemiyle.Bilirkişi raporunda da fotoğrafların eser olduğuna dair kanıtları var.Bir hafta kadar sonra davası var.Bende ilgili kanunu okudum 5846 72. maddede bu suçun kasten işlenmesi halinde suç sayılacağı yazıyor.Eşim ceza alır mı suçsuzluğunu nasıl ispatlayabiliriz.Ayrıca mahkemeden alınan dosyada yabancı şirketle vekalet verdiği şirket arasındaki sözleşme ve vekalet belgeleri de var vekalet tarihi suçun işlendiği tarihi kapsıyor ancak şikayet tarihini kapsamıyor bu bize bir avantaj sağlar mı ? Sonrasında sözleşme güncellenmiş mi nasıl öğrenebiliriz? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Re: 5846 72. maddedeki "kasten" kelimesi
Ya fotoğraflar o siteden alınmamışsa? Ya google görsel (resim) aramadan bulunmuşsa? Ayrıca acaba internetteki o resim neyle yapılmış? Orjinali o mudur?
Eşim verdiği ifadede elemanının fotoğrafları o siteden aldığını kendisinin bunu farkedince hemen kaldırttığını belirtmişti.Şimdi oradan almadık dersek çelişki olur :(
Alıntı:
eminek rumuzlu üyeden alıntı
Eşim verdiği ifadede elemanının fotoğrafların o siteden aldığını kendisinin bunu farkedince hemen kaldırttığını belirtmişti.Şimdi oradan almadık dersek çelişki olur :(
Ben size öyle söyleyin demedim. Sadece izleyen hukukçular için tartışma açmaya çalıştım.
Olayınıza gelince, kasten yapmadını siz olsanız nasıl ispat ederdiniz? Ayrıca sorum yine geçerli, oradaki resim orjinal resim midir? Bilgisayarda mı yapılmıştır? Özel bir fotoğraf mıdır?
Bir de kanunun ilgili maddesinde 50 milyardan 150 milyara kadar para cezası ya da 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veya karşı tarafa fazla zarar verdiyse her ikiside diyor.Davacı seçeneklerden hapis cezasını seçtik demiş gelen evrakta.Fotoğrafları binlerce dolara satmaya çalışıyorlar sanırım pek alan yok o nedenle bu şekilde para kazanmaya çalışıyorlar.Eşimin iyi niyeti gözetilerek suçsuz bulunamaz mı sonuçta ticari bir amaç satma vs yok :(
Fotoğraflardan biri yılbaşı hediye kutusu.Biri tokalaşan iki adamın alttan çekilmiş fotosu.Biri de masa başında oturup konuşan 3 adam
Bence bir avukat nezaretinde hareket edin.
Resimlerin sahibinin hususiyetini taşıyan eser olduğuna dair Avrupa patent vekili ve bir üniversitenin güzel sanatlar fakültesi fotoğraf bölümü öğretim üyesi tarafından imzalanmış bilirkişi raporu var