Öğrenim kredisi - Yurtdışı çıkış yasağı
Öncelikle herkese merhaba
benim ödenmemiş öğrenim kredisi borcum var. Yurtkur2un sitesinde
"Borcunuz VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ'ne Tahsil Edilmek Üzere Bildirilmiştir."
şeklinde bir bilgi var.
1 ay sonra yurtdışına çıkmayı planlıyordum.
Borcumu daha sonra ödemek istiyordum ama bu yazı beni tedirğin etti.
Vergi dairesine borç bildirildikten sonra süreç nasıl işliyor? Yurtdışına çıkış yasağı uygulanır mı?
Sanırım icra takibi başlıyacak yakında.Eğer icra takibi başlarsa yurt dışına çıkabilir miyim?
Bilgisi olan arkadaşların emeği için şimdiden çok teşekkürler.
Herkese her konuda bol şans dilerim.
Re: Öğrenim kredisi - Yurtdışı çıkış yasağı
Madde 22 - (Değişik: 28/5/1988-3463/3. md.)
Kanun No:5682
Pasaport veya vesika verilmesi yasak olan haller:
Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmala- rında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildiri- lenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez.
Teşekkürler
keşke yardımcı olabildiğinizi de söyleyebilseydim.:(
Bahsettiğiniz linkte 6 Haziran 2008 dan geçerli olan bir yasadan bahsediyor.
Bense 1 ay sonra yurtdışına çıkacağım.bu yasanın benim durumumla ilgisi şu an için yok.
Yine de teşekkürler :(
Bildiğim kadarıyla Nisan 2006'da yurt dışına çıkmaya engel vergi borcu 15.000 YTL'den 25.000 YTL'ye çıkarıldı. Dolayısıyla çıkışa yasak getireceği konusunda kesin bir bilgi rica ediyorum.
Kanaatimce "öğrenim kredisi borcu" bir VERGİ BORCU OLMADIĞINDAN yurt dışına çıkmanızı bu madde açısından engelleyen bir hal bulunmamaktadır.
Amme Alacaklarının Tahsili söz konusu olduğu için Yurtkur borcunuzu Vergi Dairesi aracılığıyla takip edeceğini açıklamış.
Aynı düşünceyle, Pasaport Kanunu Madde 22'de belirtilen;
Alıntı:
Madde 22 - (Değişik madde: 28/05/1988 - 3463/3. md.)
Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere, (İptal ibare: Anayasa Mah.nin 08/11/2007 tarihli ve E. 2007/4, K. 2007/81 sayılı Kararı ile.) * pasaport veya seyahat vesikası verilmez.
Karar uyarınca, yurtdışına çıkış yasağı verilmeyen, ancak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca hakkında vergi dairesince haciz takibi başlatılan kişilerin pasaport çıkarabileceği, pasaport geçerlilik süresini uzatabileceğini anlıyorum. Doğru mudur? Ya da 6183 ile takibe alınan borcun tahsil süresince, borç vergi borcu olmasa dahi yurtdışına çıkışa yasak getirilebilir mi?
Yanıtlarsanız çok sevinirim...
2 ay önce sorduğum suale yanıt alabilme dileklerimle...
Çıkarsın arkadaşım. hangi kanun hangi madde bilmiyorum ama benimde borcum var ama çıkıyorum.