Re: Süt izni..Ama ne kadar?
Merhaba,
Ben de şu an bu konuyla mecburen yakından ilgiliyim. Yurtdışında, çeşitli ülkelerdeki uygulamaları inceledim. En çok izin hakkı nüfusun azalmasından dolayı, doğumları desteklemek amacıyla İsveç'te: 18 ay. Bunlarla ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave
Türkiye'nin durumu da fena değil. Babalık izni de resmen 2 hafta (tabii kullandırılırsa).
Türkiye'de yeni 16 ay yapılan doğum izni bile, işverenlerce çok görülüyor maalesef. Kaldı ki çocuk 1 yaşına gelene kadar olan günde 1,5 saatlik izinden bile çoğu zaman feragat edilmesi isteniyor. Ben süt izninin uzamasını savunmuyorum, tabii olsa iyi olur, ama dediğim gibi bu bile işverene çok geliyor. Bu durumda bayanları işe almayı tercih etmiyorlar. Hatta, annelik izni bitince, işten atılan bayanlar tanıyorum. O sırada işveren onu beklemiyor, yerine birini alıyor çoğu zaman. Anne bu hakkını nasıl savunacak ?
Bence, Türkiye'deki esas sorun, işçilerin mevcut haklarını bile savunamamaları. Çoğu insan sigortasız, sözleşmesiz, güvencesiz çalıştırılıyor; izinlerini tam kullanamıyor; fazla mesai hakkını isteyemiyor; fazla çalıştırılıyor, vs... Bunları nereye şikayet edecek ? Şikayet ederse, işten atılma korkusu var. Oysa yurtdışında herkes bu haklara harfi harfine uyuyor.
Ben yabancı bir işyerinde çalışıyorum. Yabancı uyruklulara hakları tam olarak veriliyor, ancak Türklerde hep bir esneklik, fedakarlık isteniyor. "Tabii hakkın, mahkemeye gitsen kazanırsın, ama biraz fedakarlık etmen gerek" deniliyor. Süt iznimi 1,5 saat yerine 1 saate indirmek istedikleri için mahkemeye mi gideyim ? Mahkemeye gitmeden, bunların "bir şikayetle" halledilmesi gerekiyor. Yurtdışında böyle yürüyor herşey. Kanıtlarınla çalışma bakanlığına başvuruyorsun, onlar kimin haklı olduğuna karar veriyorlar.
[Türkiye'de yeni 16 ay yapılan doğum izni bile ) demişsiniz bunu anlamadım izin türkiyede ücretli 4 ay ücretsiz ay toplamda 10 ay değil mi?
16 hafta diyecektim herhalde :)