Doktor mecburi hizmet,Eş tayini
Aile hekimliği uzmanı olarak mecburi hizmet yükümlüsüyüm. Eşim yaklaşık 5 yıldır özel bir şirkette kesintisiz SSK'lı olarak çalışmakta.
Yasaya göre eş tayini hakkımız olmasına ve bizim durumumuzun da uymasına rağmen. Sağlık bakanlığının atamalarını takip ettiğimizde gördük ki, bakanlık eş tayini için gereken evrakları alıp işleme koyuyor ancak "Atama Nakil Yönetmeliğinin Değişik 21. Maddesine (24/062006 tarihli) göre stratejik personele (uzman ve pratisyen tabip) uygulanmaz." açıklamasıyla atama yapmamaktalar. Bu konu ile ilgili olarak bu link (http://personel.saglik.gov.tr/dhy17_2007/uzman_es.htm )
ve bakalığın mecburi hizmet atamalarını açıkladığı diğer dönemlerde pek çok örnek var.
Benim durumumda olup dava açan olup olmadığını ve dava hakkında ki son durumu eğer açılmamışsa ben açtığımda olası sonucu ve sonuçlanma süresini cevaplarsanız memnun olurum. Saygılar.
Re: Doktor mecburi hizmet,Eş tayini
Yok dostum. Bu durum da yapacak bir şey yok. devlet stratejik personel olduğun için atamanı ona göre yapıyor.
Davalar açıldı fakat kazanan olmadı. Üzgünüm.
Doktor mecburi hizmet,Eş tayini
Mahmut bey, dava açıp kaybeden kişilerle bağlantı kurmamız mümkünmü?
aşağıdaki 2 adet mahkeme kararında Anayasa'nın 41.maddesindeki Ailenin korunması ile ilgili kanuna dayanılarak eş durumu tayininin aile birliğini sağlayacak yönde olmasına karar verilmiştir.
http://www.memurlar.net/haber/98638/
http://www.memurlar.net/haber/57306/
Bende Kadın Doğum uzmanlığımı bitirmek üzereyim ve mecburi hizmet yapmak zorundayım. Öte yandan eşim "eş durumu nedeniyle atama" için gereken tüm kriterlere uyan SSK'lı ve özel sektör çalışanı. Ben de "stratejik personel" kapsamında ne yazık ki "eş durumu nedeniyle atama" talep edemiyorum güncel durumda...
Senin bahsettiğin Haziran 2006 tarihli Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliğine göre:
"4. maddenin "m" bendinde düzenlenen Stratejik Personel (ki Yönetmeliğe göre stratejik personel; "Bakanlık tarafından istihdamında güçlük çekilen uzman tabip ve tabip unvanlarındaki personeli" ifade eder.) 21. maddenin son fıkrasında düzenlenen "Stratejik personelin atama taleplerinde bu maddenin (b), (c) ve (d) bendi ile son fıkrası uygulanmaz." düzenlemeleri nedeniyle, eşi Bağ-Kur, SSK veya diğer özel sandıklara tabi çalışan hekimler yönünden, eş durumu atamaları yine durmuştur. Bu halde istisnasız bütün uzman hekimler 'stratejik personel' olarak tanımlanmakta ve mevcut durumları ne olursa olsun, eş durumu nedeniyle atama talepleri, 21. maddenin son fıkrası gerekçe gösterilerek reddedilmektedir."
Bu yönetmelik ile ilgili iptal davası Danıştay 5. Dairesinde gene 2006 yılında açılmış ve 4140 no.lu kararla red edilmiş. Ancak aynı kararda yargıçlardan biri, dava konusu Yönetmelik hükümlerinin hukuka aykırı olduğu şerhini düşmüş ve adı geçen Yönetmelik hükümlerinin iptalini talep etmiş. Bu konuda ayrıntılı metni İTO'nun http://www.istabip.org.tr/icerik/str...larina-iliski/ sayfasında bulabilirsin.
Ben de sabırsızlıkla bekliyorum bu temyiz kararını... En son geçen Cuma konuştum İTO Hukuk Bürosu ile: "temyiz dosyası sıra bekliyor, sırayı gireli 3 ay oldu ama ne zaman bakılır bilemiyoruz" diyorlar. Tek diyebildikleri 1 yıla kalmayacağı... Sonuç bizim açımızdan olumlu da olabilir olumsuz da, dosyaya bakılma süresi de 1 ay da olabilir 6 ay da. Biliyorum sözlerim çok afaki ama durum bu. Benim de umudum olumlu sonucun bir an önce çıkması. En azından takip etme adına yardımcı olur belki diye paylaşmak istedim.
Şunu da merak ediyorum açıkçası, acaba bu dosyanın sonucu olumlu çıksa ama ben o süreçte mecburi hizmete gitmiş olsam, olumlu çıkmasıyla eş durumundan atama talep edebilecek miyim? Bu konuda bir yorumu olan var mı?
Merhabalar;
Bende aynı konudan muzdarip olacağım anlaşılan ( asistanlığımın son senesindeyim). Temyiz sonucundan haberiniz var mı?
SAYGILARIMLA..
Cevap: Doktor mecburi hizmet,Eş tayini
Doktorum ve yaklaşık on ay sonra uzman olacağım.Eşim başbakanlığa bağlı bir müsteşarlıkta uzman olarak çalışıyor(meslek memuru).Kurumun taşra teşkilatları yok.Eş durumu tayininden yararlanabilir miyim? Mecburi hizmet tayininden ne kadar süre önce sağlık bakanlığna başvurmam gerekiyor?