Apartman aidatı zam miktarı
20 dairelik bir apartmanda kiracı olarak oturuyorum. 50 YTL aidat oduyorum ve bunu resmi olarak sozlesmeye yansıtmadan evsahibiyle centilmence analasarak kendim oduyorum. Lakin yönetici herhangi bir toplantı yapmaksızın, haber vermeksizin, aylık gider tutarının 1,195 YTL oldugunu detaylarını yazılı şekilde bildirerek 50 YTL'lik aidatın 75'e cıktıgını bildirdi. 20 daireyle 60 ytl toplasak 1,200 yapıyor ve belirtilen gideri karsiliyor. Yoneticinin kafasına gore istedigi zammı yapma hakkı varmi? Yani niye 75 te, 65 deil 60 deil?
Saygılarımla
Dr Safak
Re: Apartman aidatı zam miktarı
Yapılan zammın yasal dayanağını aktarıyorum:
3. İŞLETME PROJESİNİN YAPILMASI:
MADDE 37 - Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar.
Bu projede özellikle:
a) Anagayrimenkulün bir yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları;
b) Tüm giderlerden her kat malikine, bu Kanunun 20 nci maddesindeki esaslara göre düşecek tahmini miktar;
c) Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin 20 nci maddedeki esaslara göre vermesi gereken avans tutarı;
Gösterilir.
Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara imzaları karşılığında veya taahhütlü mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse durum kat malikleri kurulunda incelenir ve proje hakkında karar verilir, gerekirse yeni bir proje hazırlanır. Kesinleşen işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflâs Kanunu'nun 68 inci maddesinin 1 inci fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.
Re: Apartman aidatı zam miktarı
Yönetici kafasından aidat belirlemez, kafasından aidat arttırmaz.
Kat mülkiyeti kanununun verdiği yetkiye dayanarak aylık alınacak aidatı belirler ve gerektiğinde arttırır, azaltır. (Bkz. Madde 35 d fıkrası, Madde 37)
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=4935
1195 YTL geçen ay yapılan harcamalardır. Genelde apartmanlarda bir ayın harcaması diğerini tutmaz. Belli aylarda yakıt alınır, daha yüklü harcamalar yapılır. Geçen ay 20 daireden toplanan 50 YTL 1000 YTL eder. 1195 YTL harcandığına göre cepten yenmiş. İlerleyen aylardaki harcamaların da muhtemelen yüksek olacağı hesaplanmış ki böyle bir rakam öngörülmüş.
Yine aidat apartmanın para durumuna göre ilerleyen aylarda azaltılabilir de.
Aidatın ne kadar olacağı yöneticinin yaptığı işletme planında hesaplanır ve kat maliklerine bildirilir.
Yapılan işte yanlış birşey yoktur.