Cevap: Re: Bina su tesisatı
Merhaba,
Benzer bir konudan da ben muzdaribim. Şahsi bir konu olmakla beraber, örnek teşkil edeceği ve başkalarına da yardımcı olacağını düşündüğümden yorum göndermeniz ümidiyle sorunumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bugün bir sigorta şirketinden, binamızın alt katındaki dükkanda kiracı bir sigortalısının asma tavanında yer alan ve benim daireme gelen temiz su tesisatının 1 yıl önce patlaması sonucu akan su nedeniyle uğradığı 2.500 TL zararı 10 gün içerisinde ödemediğim taktirde TTK 1301 maddesi hükmünce tarafıma rücu haklarını kullanacaklarını ve dava açacaklarını bildiren bir ihbarname aldım.
5 katlı binanın en üst katında oturmaktayım. Şebeke suyu sayaçlardan sonra her bir bağımsız daireye ayrı su boruları ile taşınmakta ve önce en alt kattaki dükkanın asma tavanının içinden yatay olarak sonra da yukarıya doğru ilk kattan başlayıp tüm katlara uğrayarak ve muhtemelen ya duvarların içinden ya da bir şaft içinden dikey olarak geçerek ulaşmaktadır. Akarın durdurulması için suyumuzun kesilmesi ve apartman yönetiminin konuya ilgisiz kalması nedeniyle dükkanın içinden geçen su borusunun tamiratı ile bizzat ilgilenerek sorunu giderdim.
KMK 4. madde b bendinde ortak alan tanımı;
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
şeklinde yapılmaktadır. Bana göre kanun ortak alanı açık ve net biçimde tanımlamıştır. Burada yoruma açık bir konu var mıdır? Şimdi, en alt kattaki dükkanın içinden geçerek benim 5. katta bulunan bağımsız bölümüme su taşıyan su tesisatı ortak alan mıdır yoksa değil midir?
Oluşan hasarın 2.500 TL olması mümkün değil, olay farkedildikten sonra su kesilmiş ve tamir edilene kadar kullanılmamıştır. Tamir masrafı cüzi bir miktar tutmuş ve dükkan kiracısına rücu edilmemiştir. Zarar bana ya da apartman yönetimine ödettirilecek bile olsa sigorta şirketinin bu abartılı hasar tespitine karşı yapabileceğimiz herhangi bir şey yok mudur?
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.