Ödediğim nafakayı nasıl arttırırım?
Ben şunu merak ediyoru.Kızıma şu anda 80 YTL nafaka ödüyorum.Bu nafakayı karşı tarafın dava acmasını beklemeden resmi olarak arttırabilirmiyim?Şunuda belirteyim benim mali durumumda bir düzelme sözkonusu değil ama 80 YTL nin de az oldugunu düsünüyorum.Ayrıca dava açıldığında karşı tarafın avukatlık ücretini ödemek zorundamıyım?Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Re: Ödediğim nafakayı nasıl arttırırım?
Nafakanızı herhangi bir dava açılmasına gerek duymadan da artırabilirsiniz. İllaki kanun yoluyla olması şart değil. Durduk yere dava ile ilgili masraflara da gerek yok. Eğer nafakanızı fazla vermek istiyorsanız bu size kalmış. Mesela bundan sonra 150 ödersiniz olur biter. Nafakanızı artırarak ödediğinizin belgelenmesini istiyorsanız da bunu ya banka yoluyla havale edin yada elden veriyorsanız küçük bir tablo düzenleyin, ay ay imza karşılığı verin. Ayrıca bu düşünceniz için tebrik ederim sizi.
Ayşe hanım verdiginiz bilgi icin teşekkür ederim.Öncelikle şu yanlışımı düzelteyim ilk mesajımda 80 ytl ödüyorum demiştim fakat ben zaten şu anda mahkemenin belirttiğinden çok uzun zamandır yüzde elli fazla yatırıyorum(120 ytl) fakat eski eşim illaki dava açıp dahada yükseltmek istiyor.Dava açtığındada mahkeme masrafları,karşı avukatın masrafları yanlış bilmiyorsam bana yükleniyor.Ben sigortasız bir işte çalışıyorum aldığım ücrette düşük bu masraflarda ağir gelir bana.Bu yüzden dava açılmasını istemiyorum.Benim ödediğim nafaka resmi olarak 80 ytl,mahkemeninde çok yükselteceğini sanmıyorum çünkü gelirim yüksek değil.bu açılacak davayı nasıl engelleyebilirim? Eski eşimle anlaşarak sorunu çözemiyorum o bende çok yüksek nafaka istediğini söylüyor.Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Peki bu güne kadar fazlasını yatırmışsınız. Bu sizin iyi niyetiniz ve vazifenizdir. Bunların belgeleri var mı elinizde. Dava açılmasını engeleyemezsiniz. Açmak isteyen açar. Aile hukuku bu. Nafaka davası. Suç değil. Dava açılırsa ödeme belgelerinizle iyi niyetinizi göstermiş olacaksınız. Eğer eski eşiniz dava açmakta karalı ise; siz de dava açılıp sonuçlanıncaya kadar sadece mahkemenin öngördüğü kanuni rakamı (80 ytl) verin, . Bunu da eski eşinize söyleyin. Dava açarsan bende kanun ne derse onu uygularım diye. Kesinlikle açacağını beyan ederse size o zaman sadece 80 lira ödeyin. Davanın sonucunda ne denirse de onu ödeyin ve bunu aynen kendilerine iletin. Sonuçta nafaka dediğiniz şey evladınıza verdiğiniz geçimliktir. Az olabilir ödenen ama gerçekten durumunuz müsait değilse ve anlayışla karşılanmıyorsa siz de sadece mahkemenin kararını uygulayın. Vicdan, insani haklar sözkonusu iken en güzel hakimdir. İyi niyet karşılıklı olursa hakkıyla yapılmış olur.
Eşinizin avukata ödeyeceği ücret başka, dava sonucunda sizin ödeyeceğiniz karşı avukatlık ücreti başkadır.
Eşiniz avukatıyla dilediği rakamdan anlaşır.
Diyelim ki 280 lira talep etti, mahkeme 180 liraya karar verdi.
(180-80) / (280-80) = 0.5
Siz karşı avukatlık ücreti olarak eşinizin avukatına tarifedeki miktarın yarısını ödersiniz. Sizin de avukatınız varsa, (280-180)/(280-80) = 0.5 olduğu için
eşiniz sizin avukatınıza tarifedeki miktarın yarısını öder.