Üvey karkeşlerin mal paylaşımı
Merhaba.Ben konuyu kısaca anlatayım.Bir baba var.İlk evliliğinden 1 erkek çocuğu var.Ayrıldıktan sonra da 2. evliliğini yapıyor ve 1 kızı oluyor.O zamana kadar hiç malı yok.2.evliliğinde 3 tane ev alıyor ve bütün hepsini karısının üzerine yapıyor.Benim sorum şu:
1)Babanın ilk evliliğinden olan erkek çocuğu bu evler üzerinde hak iddia edebilir mi?
2)Bütün evlerin eşinin üzerine olması bişey ifade eder mi? Yani ilk çocuğun hak talep edememesi durumu gibi...
3)İlk çocuğun hakkının olması durumunda;babanın anneden önce vefat etmesi veya tam tersi durumda mal paylaşımıyla ilgili farklılıklar olur mu?Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...
veli.tasyurek@mynet.com
Üvey karkeşlerin mal paylaşımı
Babam şuanda 83 yaşında ilk evliliğinden 2 oğlu 1 kızı var. ilk hanımı sağ. ikinci evliliğinden de sadece ben varım. Annemin ilk evliliğinden de 1 oğlu var hepsi evli bir tek kızı dul. Şuanda babamın üzerine kayıtlı bir evi var. Tapuda ölünceye kadar babamın öldükten sonra annemin üzerine geciyor.Babam öldükten sonra (allah korusun) babamın cocukları herhangi bir hak talep edebilirlermi? Yada suanda ben tapuyu üzerime alsam herhangi bi sorun cıkarmı ilerleyen dönemlerde. Yardımlarınız için simdiden teşekkür ederim çalışmalarınızda ve davalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla...
Re: Üvey karkeşlerin mal paylaşımı
Alıntı:
dejawu rumuzlu üyeden alıntı
Babam şuanda 83 yaşında ilk evliliğinden 2 oğlu 1 kızı var. ilk hanımı sağ. ikinci evliliğinden de sadece ben varım.
İlk eşi babanızın mirasçısı değildir. Anneniz (babanız vefat ettiğinde sağ ve babanızla evli olduğu takdirde) mirasçıdır. 4 çocuğun (ilk evlilikten 2 oğul, 1 kız ve siz) mirasta payları eşittir.
Alıntı:
Annemin ilk evliliğinden de 1 oğlu var hepsi evli bir tek kızı dul.
Sanırım kızları hepsi evli diye geçmişiz. Erkek ve kız çocukların mirasta payları eşittir. Babanız (anneniz vefat ettiğinde sağ ve annenizle evli olduğu takdirde) mirasçıdır.ilk evlilikten olan çocukların her birinin ve sizin mirasta payları eşittir.
Alıntı:
Şuanda babamın üzerine kayıtlı bir evi var.
Tapuda ölünceye kadar babamın öldükten sonra annemin üzerine geciyor.
Annenizle ölene kadar bakma sözleşmesi mi imzaladı? Anneniz vefattan sonra intifa hakkını mı kullanacak? Yoksa mülkiyeti annenize verip intifa hakkını mı kendinde tuttu? Bu değişik şekillerde yapılabilir ve mirasçıların değişik durumlarda yapabileceği değişik şeyler olabilir.
Alıntı:
Babam öldükten sonra (allah korusun) babamın cocukları herhangi bir hak talep edebilirlermi?
Babanızın çocukları sizin kardeşinizdir. Saklı paylarını ihlal eden her türlü miras paylaşımına karşı haklarını almak için dava açabilirler.
Alıntı:
Yada suanda ben tapuyu üzerime alsam herhangi bi sorun cıkarmı ilerleyen dönemlerde.
Sizin tapuyu almanız daha büyük sorun çıkarır, emin olun. Anneniz için formül bulunabilir. Ama size geçirilmesi halinde babanızın vefatından sonra babanızın mirasçılarından biri hakkını almak isterse alır.
Sayın sdt23
"Annenizle ölene kadar bakma sözleşmesi mi imzaladı? Anneniz vefattan sonra intifa hakkını mı kullanacak? Yoksa mülkiyeti annenize verip intifa hakkını mı kendinde tuttu? Bu değişik şekillerde yapılabilir ve mirasçıların değişik durumlarda yapabileceği değişik şeyler olabilir."
Rica etsem bu konu ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?Mülk sahibi ve intifa hakkı bulunan kişi tapuda kayıtlı olup,
a)mülk sahibinin vefatı durumunda miras hakkı kimindir?Mülk mirasçılara geçer,fakat intifa hakkı kişinin hakkı devam etmektemidir?
b)intifa hakkı kişinin vefat durumunda,o kişinin mirasçılarının hak talebi olurmu?
Şimdiden teşekkürler
Alıntı:
marita rumuzlu üyeden alıntı
Mülk sahibi ve intifa hakkı bulunan kişi tapuda kayıtlı olup,
a)mülk sahibinin vefatı durumunda miras hakkı kimindir?Mülk mirasçılara geçer,fakat intifa hakkı kişinin hakkı devam etmektemidir?
b)intifa hakkı kişinin vefat durumunda,o kişinin mirasçılarının hak talebi olurmu?
İntifa hakkı, intifa hakkı sahibi ölünce veya bu haktan feragat edince biter.
İntifa hakkı mirasla devredilmez.
İntifa hakkı sahibi ölünce, malın intifa hakkı da mülk sahibine geçer.
Mülk sahibi vefat ettiyse mülk sahibinin mirasçılarına.
İntifa hakkı sahibinin vefatı halinde onun mirasçıları intifa hakkı olan mal için bir şey talep edebilirler ama ALAMAZLAR.
"İntifa hakkı sahibinin vefatı halinde onun mirasçıları intifa hakkı olan mal için bir şey talep edebilirler ama ALAMAZLAR.":o
Cevabınız için teşekkürler