-
Ehliyet iade davası
Geçen sene tek başıma rabamla giderken yoldan çıktım ve bariyerlere çarptım. Aradan baya bi zaman geçmişti ama alkol almıştım. Aracım kaskoluydu bende kaskodan yararlanmak amacı ile trafik çağırdım. Ancak yapılan kontrolde 60 promil alkol çıktı. Kaskodan yararlanamadığım gibi ehliyettende oldum. Daha sonra idare mahkemsine dava açtım. Sonuçta kimseye verdiğim bir zarar yok ayrıca alkole bağlı bir kaza değildi ve ekipleri kendim çağırdım. Elimde yargıtayın daha önce vermiş olduğu kararlar var.sonuç ne olur acaba. olumlu olması durumunda yaptığım masfarı sigortadan alabilirmiyim.
-
Re: Ehliyet iade davası
İdari dava açmakla trafik cezasını kaldırabilmeniz pek mümkün değil gibi görünüyor.Sizin trafik ekibini çağırmış olmanız bir şeyi değiştirmez;çünkü ehliyetinize bir yıl süreyle el konulması cezası verilmesi için alkollü araç kullanmış olmanız yeterlidir,dolayısıyla alkollü araç kullanmış olmanızla yaptığınız kaza arasında nedensellik bağının bulunması gerekmez.Kötü bir neticeye neden olsun olmasın,alkollü araç kullanmak suçtur.Öte yandan, alkollü araç kullanmış olmanız ile yaptığınız kaza arasında nedensellik(illiyet) bağı olmadığını ispat edebilirseniz,kaskodan yararlanmanız mümkün.Ancak burada kazanın meydana gelmesinde yüzde yüz kusursuz olduğunuzu ispat edeceksiniz.Yani alkollü olmasa idiniz bile o kazanın meydana geleceğini kanıtlamanız gerekiyor.Örnek verecek olursak, kazayı size arkadan şiddetli bir şekilde çarpmış bir başka aracın neden olduğu gibi bir ispat getirebilmeniz gerekiyor.Gerçi bu durumda sigorta şirketi alkollü araç kullanarak sigorta sözleşmesine aykırı davrandığınız savunmasını yapacaktır,ancak sonuç yine de lehinize olacaktır.Böyle bir durumda alkollü araç kullanmakla kaza yapmak arasındaki nedensellik bağı ortadan kalkacağından,mahkeme, davalı sigorta şirketine karşı lehinize hüküm verecektir.Ancak kazanın oluşumunda kusurunuz varsa davanın lehinize sonuçlanması hemen hemen imkansız.Alkollü araç kullanırken yapılan kazalarda, kazaya alkollü araç kullanmanın neden olduğu şeklinde çürütülmesi olanaksız bir karine ortaya çıkıyor.