Re: Rekabet Yasağı ve Atama
Bu konuda yorum yapabilmek için, şirketinizin atama yazısını, buna karşılık sizin 22. madde kapsamında itiraz yazınızı, istifa mektubunun içeriğini varsa düzenlenmiş bulunan ibranameyi görmek gerekir.
Bu konuda bir avukattan profesyonel destek almanızı öneriririm, anlatımınızdan Şirketinizin dava açması halinde sözleşmede yer alan tazminatı alması mümkün olabilir. Forumlarda yer alan rekabet yasağı konusundaki başlıklar, rekabet yasağına tabi olup olmayacağınız konusunda fikir verecektir.
Selamlar,
Cevap için çok teşekkürler. Anladığım kadarıyla uzman birine danışmam faydalı olacak. Fakat aklıma şu takılıyor, bana sen bu işi yapamazsın diyen bir şirket, nasıl olur da dava açabilir? Sanırım dava açılırsa şirketin niyetine de dikkat edilecektir diye düşünüyorum. Yanılıyor muyum yoksa? Bir de gerekli rekabet yasağı maddesi hangi hallerde geçerliliğini yitirir? Sözleşmede yer alan rakam astronomik sayılabilecek bir rakam çünkü.
Kağıt üzerinde siz istifa etmiş görünüyorsunuz. Eğer sözleşmedeki rekabet yasağı maddesi diğer şartları ile hukuka uygun ise, astronomik olarak tanımladığınız meblağ , işverenin bu konudaki gerçekleşebilecek kaybı yanında küçük de kalabilir. Mahkeme bu meblağda takdiren bir indirime de gidebilir.
Bir avukattan destek almanız yararınızdır.
Selamlar,
Böyle bir dava açılırsa, imzaladığım istifa dilekçesi geçersiz sayılmaz mı? Çünkü yeni görevi kabul etmediğimi yazılı olarak bildirdim ve yasal süre olan 6 günü de geçti. Hatta yaklaşık 3.5 - 4 hafta geçti. Sayın Harun Bey, anladığım kadarıyla genelde iş mahkemeleri madur olan çalışanlar yerine işverenleri haklı buluyor. Çünkü yazdıklarınızdan bunu çıkarıyorum. Bir de şahit belirleme konusunda nasıl bir yol izlemeliyim? Hayatımda hiç mahkemeyle işim olmadı. Yardımcı olabillir ve fikir verirseniz çok sevinirim.
Hukuken sizin istifanız üzerine iş akdiniz feshedilmiş görünüyor, iş akdi devam ederken hasıl olan hizmet, görev değişikliğinden kaynaklanan neticelenmiş hukuki bir sonuç yok ortada, her ne kadar istifa etmenizde rol oynamış olsa da kağıt üzerinde görüneni hakim esas alacaktır. Ancak iyiniyet değerlendirmesi olarak göz önünde bulundurulacak itiraz yazının vs. nin muhtemel bir tazminat talebine etkisi ise ancak meslektaşımında söylediği gibi imza ettiğiniz sözleşmenin ve ibranamenin ayrıntılı incelenmesi ve bir hukukçu tarafından değerlendirilmesi ile açıklık kazanacaktır. Bu belgeler incelenmeksizin açıklanacak görüşler kanımca temenniden ve ya sizin duymak isediğiniz sözleri söylemektem öteye geçmeyecektir. Her ne kadar şu anda eski işvereniniz tarafından aleyhinize açılmış bir dava yok ise de böyle bir durumda avukatınıza zaman kaybetmeden başvurmanızı tavsiye ederim.
Yorumlarınız için teşekkürler, en kısa zamanda gereken işlemleri gerçekleştireceğim. Son olarak şunu sormak istiyorum. Dava açılırsa yazılacak itiraz yazısında, ya da dava görüşülürken şahit kullanmanın bir etkisi olur mu?