Boşanma davası açma konusunda baskı ve tehdit
Öncelikle merhaba demek istiyorum. 22.04.2007 tarihinde nikah yaptım. Eşimin tayininin Ankara'ya alınması için erken nikah yapma yoluna gittik. Ağustos ayında ise düğün yapıp tuttuğumuz evde yaşamaya başladık. Buraya kadar herşey normal ve güzel gitti.
Ancak son iki aydır eşimin sebepsiz çıkardığı kavgaların sonucunda devamlı olarak boşanmak istemesiyle karşı karşıya kaldım. Durumun garip tarafı boşanma davasının da benim tarafımdan açılmasını istiyor. Bu duruma ek olarak davayı ben açmazsam tazminat ve nafaka isteyeceğini dile getirdi ayrıca ailesinden de boşanma davası açma konusunda tehdit boyutuna varan baskılarla karşılaşıyorum.
Benim bu olaylardan çıkardığım tek anlam şudur ki, eşim benimle Ankara'ya tayin olabilmek için evlendi şimdi de işi bitti boşanmak istiyor. Davayı kendisi açarsa atamasının iptal edileceğini düşündüğünden benim dava açmamı istiyor. Ben iki aydır yaşadığım bu sıkıntıları bırakın çevremdekilere, aileme bile anlatamadım utancımdan. Yani mahkemeye çıksam ailem dahi şahidim olamaz yaşadıklarıma çünkü bizi mutlu mesut yaşıyor biliyorlar.
Artık bende bu durumdan yeterince bunaldım ve boşanmak istiyorum. Benim merak ettiğim konu davayı ben açarsam tazminat ve nafaka verirmiyim. Ortada bir çocuk yok eşim çalışıyor ve kendi geçimini sağlayabilecek durumda.
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Boşanma davası açma konusunda baskı ve tehdit
Boşanma davasını açan taraf karşı tarafın boşanmaya neden olacak kusurunu ispatlamak durumundadır. Siz eşinizin kusurunu, ailesinin baskı ve tehditlerini ispatlarsanız nafaka ve tazminat ödemezsiniz.
Eğer sizin eşinizin kusurlarını ispatlama imkanınız yoksa 1 yılın dolmasını bekleyip anlaşmalı boşanma için başvurmanız mümkündür. Hazırlayacağınız protokolde karşılıklı olarak nafaka ve tazminat istemediğinizi belirtir, mahkemeye çıkıp talep hakimin huzurunda bunu tekrar edersiniz.
Boşanma davasını eşinizin açmasının tayin için anlaşmalı evlilik yaptığı şeklinde yorumlanması pek mümkün olmasa gerek. Yani aslında davayı kimin açtığının tayin açısından bir sıkıntıya neden olacağını zannetmiyorum.
Ancak eşiniz davayı açarsa, sizin kusurunuzu ispatlaması gerekecek, ispatlarsa, işte o zaman nafaka ve tazminatı da hak eder.