-
Borçdan hapis yatma
Merhaba ben Bahadır 16 yaşında lise ögrencisiyim bundan tam 96 gün önceydi babam tutuklandı ben bilmiyordum tutuklanınca ögrendim.Olay şu babamın çekleri varmış 18 adet çekten yargılanıyor bunların 2 tanesi iş yaptıgı firma ancak krizden dolayı şirket batınca ödeyememiş diğerleri galiba tefeciler onlarla konuşmuş ödeyeceğine söz vererek senet imzalamış.Bu arada dosyaların aralarında 3 tanesi turkcell telefon faturası gibi daha küçük seyler var onların cezası 10 günmüş dediler.Senet imzaladığı kişilerle 3 ay önce konuştuk çekeriz geri çekleri demişti bizde rahatlamıştık.Avukat olarakda görüştügümüz kişilerin avukatını tuttuk çünkü babamın durumunuda iyi biliyordu.Şimdi ise çekmiyorlar para istiyorlar dedemin evinin ölünce onlarını kalmasını istiyorlar.Bizde bunları kabul etmediğimiz için çekmeyecekler gibi görünüyor.Eğer çekmezlerse babam ne kadar yatar? Bu ticari suçun belli bir zamanı geçmiyormuş acaba bu süre ne kadar ? bu dosyalar birleştirilip tek bir dosya olup daha az sürede yatamazmı ? Son olarak yeni çıkacak bir kanuna göre borçdan hapis yatma kalkıcakmış bu olursa babam hemen dışarı çıkacakmış acaba bunun çıkma olasılıgı ve zamanı ne olur ? herkese iyi akşamlar
-
Re: Borçdan hapis yatma
Çekte ödemelerin düzenlenmesi hakkındaki kanuna göre; bir kişinin karşılıksız çek keşide etme yüzünden hapis yatması için daha önce bu suçtan dolayı mahkumiyet kararı verilmiş olması ve cezanın çekilmesi gerekir. Yani bu suçtan tekerrür durumunda hapis cezası verilebilir.
10 günlük hapis yatma hadisesi ise; mal beyanında bulunmama neticesinde olmuştur. Babanız kendisine karşı yapılan bütün takiplerde süresi içerisinde mal beyanında bulunursa herhangi bir hapis cezası almadan bu olaydan kurtulabilir. Bazı durumlarda karşılıksız çek keşide etmekten değil de dolandırıcılıktan dava açıldığı görülmektedir. Babanız Cumhuriyet Savcılığına gidip ifade verirse ceza almayacaktır.
96 gündür içerde olduğuna dair beyanınızı yazınızı ikinci defa okuduğumda fark ettim. 96 gündür hapis olduğuna göre; zannımca babanız daha önce de bu suçtan mahkum olmuştur. Karşılıksız çek keşide etme suçunun cezası 1 ila 5 yıl arasında hapistir. Olaya bakıldığında zamanaşımı süresi işlemez. Hakim olay ve babayın durumuna göre cezayı tespit edecektir. 16 ayrı karşılıksız çek için ayrı ayrı ceza verileceğini düşünmüyorum. 16 çekin aynı anda mahkemelik olduğunu da sanmıyorum. Babanız hakkındaki davaları adliyeden sorgulatabilirsiniz avukatınız da varmış. Hepsi aynı mahkemede görülmüyordur. Asliye Ceza Mahkemesinde görülür bu davalar. Her suç için ayrı ceza verilecektir.
Şu anda böyle bir tasarı mevcut. Borçtan dolayı zaten hapis cezası yoktur ancak karşılıksız çek keşide etmekten dolayı vardı. Bu da tasarıda ortadan kaldırılmıştır. Ancak, bu kanunun ne zaman çıkacağı belli değildir. Böylesi durumlarda davayı mümkün olduğunca uzatmak tutuklunun yararınadır. Kanun biraz zor olsada birkaç ay içerisinde çıkabilir...