Kredi Kartı :Nakit Çekme Masrafı
Maaşımın yatmış olduğu bir bankada 600 ytl. Limitli kredi kartım bulunmakta. Bu karttan internet ortamında 2 ay süreyle, aynı bankadaki diğer hesabıma 600 ytl. nakit para aktardım. İşleyen faizin haricinde hesap özetinde 20 ytl.lik nakit çekme masrafı adı altında bir ücret alınmakta. Bu masrafı almak hakları mıdır ?
Re: Kredi Kartı :Nakit Çekme Masrafı
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Maaşımın yatmış olduğu bir bankada 600 ytl. Limitli kredi kartım bulunmakta. Bu karttan internet ortamında 2 ay süreyle, aynı bankadaki diğer hesabıma 600 ytl. nakit para aktardım. İşleyen faizin haricinde hesap özetinde 20 ytl.lik nakit çekme masrafı adı altında bir ücret alınmakta. Bu masrafı almak hakları mıdır ?
Hakları maalesef. Bankamatikten çekmenizle hesabınıza nakit aktarmanız arasında bir fark yok nakit çekim masrafı açısından.
Alıntı:
Kdz.Ereğlili rumuzlu üyeden alıntı
Hakları maalesef. Bankamatikten çekmenizle hesabınıza nakit aktarmanız arasında bir fark yok nakit çekim masrafı açısından.
Sayın Tolga,
Bence hakları değil. Bankalardan çekilen paralara bir önceki iş gününün valörü, yatırılan paralara ise bir sonraki iş gününün valörü atılıyor. Yani çekilen para aynı gün hesaba iade edilse bile en az bir günlük faiz ve bunun eklentileri KKDF, BSMV gibi tahakkuk ettiriliyor.
Müşteri kullandığı paranın faizini bankaya ödüyor. Durum buyken bankanın faiz dışında ayrıca bir menfaat elde etmesi hakkaniyetle bağdaşmaz. Bu nedenle tesis edilen işlem hukuka aykırıdır.
Konunun Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine götürülmesi halinde görüşüm doğrultusunda karar verileceğini düşünüyorum.Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Sn Karavelioğlu,
Bankaya itirazımı e-mail ile ilettim. Sorunun Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulmadan bankaca çözüleceğini umduğumu belirterek.
Cevabınız teşekkürler.Saygılarımla
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Sn Karavelioğlu,
Bankaya itirazımı e-mail ile ilettim. Sorunun Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurulmadan bankaca çözüleceğini umduğumu belirterek.
Cevabınız teşekkürler.Saygılarımla
Sayın Tolga,
Eğer sorun çözülmez de Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunda kalırsanız sonucu buradan bizlerle paylaşmanızı dilerim. Kolay gelsin.
Not: Uyuşmazlık miktarı itibariyle Tüketici Mahkemesinden önce Tüketici Hakem Heyetine gitme zorunluluğu bulunmaktadır.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Tolga,
Eğer sorun çözülmez de Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunda kalırsanız sonucu buradan bizlerle paylaşmanızı dilerim. Kolay gelsin.
Tüketici Hakem Heyetine mutlaka başvuracağım.Sonuçdan haberiniz olacaktır.
Selamlar..
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Müşteri kullandığı paranın faizini bankaya ödüyor. Durum buyken bankanın faiz dışında ayrıca bir menfaat elde etmesi hakkaniyetle bağdaşmaz. Bu nedenle tesis edilen işlem hukuka aykırıdır.
Sayın Karavelioğlu , peki Tolga bey kredi kartından nakit parayı bankamatik vasıtasıyla çekseydi yine nakit çekim ücreti ödemeyecek miydi? Ödeyecekti elbette. Parayı bankamatikten çekmekle kredi kartından banka hesabına aktarması ile arasında hiç bir fark yok.
Kendimden örnek vereyim, benim İş Bankası'nda İnternet bankacılığım ve Maximum kredi kartım var. Geçen ay bir ara nakite sıkıştım, İnternet bankacılığına girip kredi kartından normal banka hesabıma para aktardım ve bana nakit çekim ücretini yazdı. O zaman herkes nakit çekim ücreti ödememek için kredi kartından banka hesabına aktarır sonra gider bankamatik kartıyla parasını çeker. Bankanın bu uyanıklığa müsaade edeceğini mi sanıyorsunuz? :) Ki etmedi zaten.
Alıntı:
Kdz.Ereğlili rumuzlu üyeden alıntı
Kendimden örnek vereyim, benim İş Bankası'nda İnternet bankacılığım ve Maximum kredi kartım var. Geçen ay bir ara nakite sıkıştım, İnternet bankacılığına girip kredi kartından normal banka hesabıma para aktardım ve bana nakit çekim ücretini yazdı. O zaman herkes nakit çekim ücreti ödememek için kredi kartından banka hesabına aktarır sonra gider bankamatik kartıyla parasını çeker. Bankanın bu uyanıklığa müsaade edeceğini mi sanıyorsunuz? :) Ki etmedi zaten.
Sn Kdz.Ereğlili, tam da sizin yapmış olduğunuz işlemin aynısı yapmıştım.
Bu konu hakkında iddiam yok , zaten o amaçla '' hakları mıdır ? '' diye sormuştum. Yine de bana hakları değil gibi geliyor. Öncelikle bankanın vereceği cevaba bakalım.
Sayın Kdz. Ereğlili,
Sanırım beni yanlış anladınız. Parayı ATM'den nakit çekmekle vadesiz hesabınıza aktararak çekmek arasında bir fark olmadığını ben de biliyorum.
Benim karşı çıktığım şudur: Her iki durumda da banka paraya faiz işletiyor. Bankanın bu para için faiz almasına rağmen ayrıca nakit çekme ücreti alması hakkaniyetli değildir. (Alışveriş yaparsanız son ödeme tarihinden sonra, nakit çekerseniz bir önceki iş gününden başlatılmak üzere faiz tahakkuk ettiriliyorsunuz)
Şimdi diyeceksiniz ki, banka ile aramızda akdedilen sözleşmeye göre bu durumu peşinen kabullenmişiz. Ancak yargı olaya bu şekilde bakmıyor.
4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi hükmü gereğince bu durum "haksız şart" olarak nitelendiriliyor çünkü sözleşme banka tarafından önceden matbu bir şekilde hazırlanmış olup sizin bu sözleşme içeriğine etki edememiş olduğunuz kabul ediliyor.Saygılarımla,