bir yakınımın davası için şahit gösterildim. fakat şahitlikten çekilme kararı aldım.. duruşma günü çok yakın.. şahitlikten çekilmek için ne yapmam gerekiyor? duruşmaya gitmesem hukuki açıdan bir sorun olur mu?
Printable View
bir yakınımın davası için şahit gösterildim. fakat şahitlikten çekilme kararı aldım.. duruşma günü çok yakın.. şahitlikten çekilmek için ne yapmam gerekiyor? duruşmaya gitmesem hukuki açıdan bir sorun olur mu?
Sevgili alii29
......Bir yakınınızın davası için şahit gösterildiğinizi belirmişsiniz. Tanıklıktan çekinme kararı aldığınızı belirtmişsiniz. Duruşmaya gitmeseniz olabilecekleri soruyorsunuz. Sorunuza başlıklar halinde açıklamaya gayret edeceğim,
1- Yakınınız demişsiniz ancak, yakınlık derecesini belirtmemişsiniz. Tanıklık olayı 5271 sayılı kanunla düzenlenmiştir. Buna göre, Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir:
a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı.
b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi.
c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.
d) Şüpheli veya sanığın üçüncü derece dahil kan veya ikinci derece dahil kayın hısımları.
e) Şüpheli veya sanıkla aralarında evlâtlık bağı bulunanlar.
.......Şayet bu maddelerden birisi durumunuza uyuyorsa tanıklıktan çekinme hakkına sahipsiniz. Aksi takdirde mahkeme heyeti tarafından ifadenize başvurulacaktır. Ancaaaaaaak tanıklıktan çekinme hakkına sahipseniz bunu duruşmaya çıkarak yargıca beyan etmek zorundasınız. İfadenizin herhangi bir yerinde de tanıklıktan çekinebilirsiniz.
2- Duruşmaya gitmezseniz ne olur? Eğer mahkeme sizin tanık olarak dinlenmenize KARAR vermiş ise bu gerçekleşir. Mahkemenin bu kararından rücu edebilmesi için geçerli bir nedeni olması gerekir ki, bu ya ölüm durumunda ya da iyilişemeyeceğiniz bir rahatsızlık geçirmeniz gibi durumlarda söz konusudur. Kısacası, mahkeme dinlenmenize karar vermiş ise muhakkak duruşmaya çıkmak zorundasınız. Aksi takdirde polis marifetiyle getirilebilirsiniz.
......Son olarak size tavsiyem şu olacaktır, eğer durumunuz tanıklıktan çekinme hakkını doğuruyorsa da doğurmuyorsa da mahkemeye gidiniz. Duruşmaya çıkıp yakınlık derecenizi söyleyerek duruşma hakimine tanıklıktan çekinmek istediğinizi beyan ediniz. Eğer yakınınız, mahkemeye yazılı veya sözlü olarak tanık olarak dinlenmeniz talebinde bulunmamış ise yakınınıza durumu bildirin ve mahkemeden tanık olmanız kararını baştan engelleyin.
......Size umarım yardımcı olabilmişimdir. Ancak verdiğiniz kısıtlı bilgiyle ancak bu kadar yardımcı olmaya gayret ettim. Ancak kafanıza takılan hususları bir meslektaşıma yüz yüze de sorabilirsiniz. Saygılarımla