Merhabalar,
Bir kamu kurumunda 657 saylı Devlet Memurları Kanununa bağlı çalışan kadro karşılığı sözleşmeli bir devlet memuruyum. Kendi adıma bir şahıs şirketi kurarak bir işyeri açmam mümkün mü? Bilgi veren olursa çok sevinirim.
Printable View
Merhabalar,
Bir kamu kurumunda 657 saylı Devlet Memurları Kanununa bağlı çalışan kadro karşılığı sözleşmeli bir devlet memuruyum. Kendi adıma bir şahıs şirketi kurarak bir işyeri açmam mümkün mü? Bilgi veren olursa çok sevinirim.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
TİCARET VE DİĞER KAZANÇ GETİRİCİ
FAALİYETLERDE BULUNMA YASAĞI
MADDE 28 - (Değişik: 1897 - 15.5.1975) Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticarî mümessil veya ticarî vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahsur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
bir devlet memuru olarak,sorunuzun cevabını bilmiyor olmanız çok tuhafıma gitti.Memurun kendi adına ticari faaliyette bulunamayacağı kuralını bilmeyen bir memura meslek hayatım boyunca rastlamış değilim.Sözleşmeli olsun olmasın,memuriyete alınanlar;657 sayılı yasaya göre haklar,ödevler,sorumluluklar ve yasaklarla ilgili en az onbeş günlük bir eğitime tabi tutuluyorlar.Bu eğitim döneminde memurun ticari faaliyette bulunamayacağı ile ilgili disiplin hükmü mutlaka öğretiliyor.Ama memuriyet görevi ile birlikte ticari faaliyette bulunmak isteyen müteşebbis ruhlu memurlar,işi kitabına uydurmayı biliyorlar.Ticari işletmesini eşi ya da kardeşi üzerine yaptırıyorlar.Ama bence tabi olduğunuz bir konunla ilgili soru sormadan önce,o kanunun temel ilke ve kavramlarını mutlaka okuyun.Yasağı bildikten sonra ,işi kitabına uydurup,o yasağı ihlal etmek kolay!..