-
Nafaka Talebi
Arkadaşlar A ile B Hollanda'da 12.01.2005 tarihinde boşanıyor.A boşanma ilamını Türkiyşe'de tenfiz ettirmek istiyor ve 15.02.2006'da tenfiz davasını açıyor.Dava 12.12.2006'da son buluyor.Şimdi bu kişinin B'den nafaka alması için dava açma hangi tarihe kadar dava açması gerekir.( Olay tamamen kurgu olup sorumu daha rahat anlatmak için bu yola başvurmuş bulunmaktayım)
-
Re: Nafaka Talebi
MÖHUK'a göre, davanın esasına hangi ülke kanunu uygulanıyorsa, usule ilişkin hususlar da o ülke kanununa tabidir. Dolayısıyla ihtilafın Türk Hukuku'na göre çözüleceği konusu gayet açık. Bizim hukukumuzda, yabancı mahkeme kararı ancak tenfizle hüküm doğurduğuna göre, kanımca nafaka davası Türkiye'de açılacaksa tenfiz kararının kesinleşmesinden itibaren; Hollanda'da açılacaksa yabancı mahkeme kararının kesinleşme tarihinden itibaren 1 yıllık zamanaşımı süresine tabi olmalıdır. (Kişisel yorumum olduğunu belirtmek isterim.)
-
Yorumunuz için teşekkürler.aslında bu konuda yargıtay kararı bulamadım.Ben dediğim gibi öğrenmek için bu konuyu açtım.Eminim çok nadirde olsa bu tarz bi olayla mutlaka karşılaşıcaz.Şimdiden bu konuda bilgi edinmek gerekir diye düşündüm.
-
Ben de emsal yargı kararı aradım ancak bulamadım. Değişik bir konu ama belirttiğiniz üzere karşılaşabileceğimiz bir durum, konuyu açtığınız için ben teşekkür ederim. Herhangi bir kaynağa ulaşabilirsem paylaşırım.
Saygılarımla.