Rakip firma veya rakip nedir?
Merhabalar;
Çalışmış olduğum şirketten ayrılmak üzereyim.Yalnız daha önce rakip firmada çalışamayacağıma dair bir belge imzaladım.
Yeni çalışmaya başlayacağım firma tam olarak rakip değil.Yalnız sadece 2 kalem malda bu firmalar rakip durumda.Bu da onların ürün bazında maksimum % 5 lik kısmı.
Benim öğrenmek istediğim iki firmanın rakip sayılması için gerekli kanun veya kural nedir?
Re: Rakip firma veya rakip nedir?
Rekabet yasağı Borçlar Kanunu ile düzenlenmiştir. İş Hukuku'nda bu yasağın uygulanabilmesi ancak yer, süre, konu ve konum ile ilişkilendirilirse bir anlam ifade edebilir.
İşverenin ticari sır nitelikli bilgilerine vakıf olan veya başka bir firmaya geçmesi durumunda eski işverenin ticari faaliyetine zarar verebilecek konumda bulunan personelin, makul bir süre için (belli bir teknolojinin eskimesi için geçmesi gereken süre gibi vb.) ve belli bir bölge ile sınırlı kalmak kaydıyla (ülke genelinde rekabet yasağı çok özel durumlar hariç Yüksek Mahkemece uygun görülmemektedir) rekabet yasağı kapsamında değerlendirilebilir.
Bunun dışında keyfi yasakların uygulanabilmesi veya hukuk indinde kabul edilebilmesi mümkün değildir.
Selamlar,
Öncelikle çok teşekkür ederim.
Yalnız siz "Rekabet yasağı Borçlar Kanunu ile düzenlenmiştir. İş Hukuku'nda bu yasağın uygulanabilmesi ancak yer, süre, konu ve konum ile ilişkilendirilirse bir anlam ifade edebilir." demişsiniz.
Firma bana 3 sene süreli rakipte çalışamaz maddesini imzalatırken yasağı süre ile ilişkilendirmiş olmuyor mu?
Süre tanımı yapılmış oluyor haklısınız.Ancak diğer konularda da belirlemenin yapılmış olması gerekir.Yasağın örneğin belirli bir coğrafi bölgedeki, belirli bir alandaki çalışmayı kapsaması gerekir.
Sağolun Erdoğan Bey teşekkür ederim.Bizlere yardımlarınız için size ve yardım eden herkese çok teşekkür ederim.
Ayrıca bu yasağın hüküm ifade edebilmesi için işverenin bunda korunmaya değer hukuki bir yararının olması gerekir. İşçinin ekonomik durumu hakkaniyete aykırı bir şekilde kötüleştirilemez. Bununla beraber iş sözleşmesi, işçinin kusuru olmaksızın işveren tarafından ya da işverenin kusuruyla işçi tarafından sona erdirilirse rekabet etmeme borcu da ortadan kalkar.