İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı
İyi günler. Ben affınıza sığınarak bir sorunumu sizlerle paylaşıp, neler yapabileceğim konusunda sizlerin fikrini almak istiyorum.
Ben Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Daha doğrusu mezunu değilim. Şöyle ki; okulumdaki bütün derslerden başarılı olmama ve kredimi tamamlama rağmen isteğe bağlı hazırlıktan başarısız olduğum için diploma talebimi geri çeviriyorlar. Benim gibi bir çok insan var ve bu ilerde başımızı ağrıtacağa benziyor. Ben biraz araştırma yaptım ve söylenene göre okul bize büyük haksızlık yapıyor.
İsteğe bağlı ingilizce hazırlık sınıfından başarısız olmama rağmen fakültede norlam eğitimime devam ettim. Her yıl yapılan muhafiyet sınavlarında yine başarısız oldum. Sonuç olarak 2006 yılında okulumu tamamlamama rağmen, her yıl yapılan o sınavdan yine başarısızım. Ne yapsam olmuyor.
Şimdi sizlere şunları sormak istiyorum:
1-İsteğe bağlı ingilizce hazırlık eğitimi veren veya zorunlu hazırlık eğitimi veren üniversiteler, bu eğitimi almış öğrencilere kendi fakültelerinde alan derslerinin en az %30'unu ingilizce vermek zorundadır diye bir şey söyleniyor. Bunun doğruluğu var mıdır? (Kendi bölümümde böyle bir eğitim sözkonusu değildir.) Eğer öyle ise mahkemeye başvursam diplomamı hakedebilir miyim?
2-Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde de aynı durum söz konusudur. İsteğe bağlı ingilizce hazırlık sınıfına gitmek isteyen öğrenciler gider, başarılı yada başarısızlar fakültedeki eğitimine başlar ve dört yıl sonunda halen başarısız olan öğrenciler diplomalarını haketmiş sayılır. Sonuçta isteğe bağlı hazırlıktan kaldığı için ingilizce hazırlık başarı belgesi verilmez ama diploması verilir. Mahkemeye bu denkliği göstermem ne kadar işime yarar?
3-Diploma alamadığımdan dolayı gerek iş hayatında gerek özel hayatımda bir çok problemlerle karşılaşıyorum ayrıca her yıl her hangi bir öğrenim görmememe rağmen katlanarak harç kredisi ödemek zorunda kalıyorum. Okulu bitiremediğim görüldüğü için askere gidemiyorum, iş bulma olanağım azalıyor. Hayatımı her sınavdan sonra bir yıl daha erteliyorum ama o imkanda gelecek yıl son buluyor. son hakkımızı kullanacağız. Sonuçta yine kalırsak okuldan atılacağız ve bunu aileme, arkadaşlarıma açıklamakta güçlük çekeceğim. Bu nedenleri mahkemeye sunduğum takdirde ne gibi bir sonuç alabilirim?
4-Bu göstergeler ışığında mahkemeye başvurmalı mıyım?
Başınızı ağrıttığım için affınıza sığınarak bu sorularım konusunda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Re: İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı
Bana yardımcı olacak kimse yok mu? Bu konuda bana yardımcı olun lütfen.
Danıştay'da iptal ve yürütmenin durdurulması talepli dava açmanızı önerebilirim.
Teşekkür ederim. Peki bu gerekçeler sizce yeterli olur mu acaba. O konuda bilginiz varmı.
Sayın Etikhukuk,
Konuya uzak sayılırım ancak anlattığınız kadarıyla haklı olabileceğiniz izlenimi edindim. Öncelikle idare ile bu konuda sözlü olarak görüşün ve fikirlerini alın aldığınız yanıt sizi tatmin etmezse dediğim şekilde yargı yoluna başvurabilirsiniz.
Yazılı olarak başvurmaktan kaçınmanızı önereceğim çünkü bu durumda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 10. maddesi gereğince idare, dilekçenize yanıt verinceye ya da 60 gün doluncaya kadar beklemeniz gerekecektir. Bu da boşuna zaman kaybı demektir.
Her ne kadar idari dava açabilmek için öncelikle idareye yazılı başvuru yapmanın ön şart olduğunu ileri sürenler var ise de Danıştay ve İdare Mahkemeleri idareye ön başvuru yapılmadan açılan davaları da kabul ederek sonuca bağlamaktadırlar.
İdari dava açmakta zorlanırsanız aynı durumda olan öğrenci arkadaşlarınızla birleşerek bir avukatın hukuki yardımını alabilirsiniz. Kolay gelsin. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Arkadaşlar eğitim-öğretimi düzenleyen kanunlarda yüksek öğretimde yabancı dilde eğitim ilgili olarak yabancı dilde hazırlık okuyan bir öğrencinin normal öğrenimine geçtikten sonraki yıllarda gördüğü alan derslerinin en az %30'u ilgili yabancı dil olmak zorunda diye bir ibare var mı? Ya da ilgili kanunu nerede bulacağım konusunda bana yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.
Lütfen konu tekrarı yapmayınız!
Aynı soruyu 3-5 kez arka arkaya sorunca bonus falan mı veriliyor?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Aynı soruyu 3-5 kez arka arkaya sorunca bonus falan mı veriliyor?
yardım istiyoruz. uslupta kaba bi tavır yok aynı soru defalarca olmasına rağmen. konuyu tekrar tekrar hatırlatmak istemiştim. neyse boşverin.
Yabancı Dil Hazırlık Eğitim-Öğretimi
Madde 49-Eğitim-öğretimini kısmen veya tamamen bir yabancı dilden yapan Yükseköğretim Kurumları, kaydını yaptıran öğrencileri, öğrenimde kullanılacak yabancı dilde bir yeterlilik sınavına tabi tutarlar-Yetersiz bulunan öğrenciler için esasları Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek, bir yıla kadar süreli, bir yabancı dil hazırlık öğrenimi uygulanır-Bu lisans öğreniminde başarılı olamayan öğrencilerin bu yükseköğretim kurumu ile ilişkileri kesilir-
Normal öğrenimin devamı süresince öğrencilerin yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi için öğretim kurumlarınca gerekli önlemler devamlı şekilde alınır-
Bu maddede geçen "kısmen" kelimesinden ne kadar bir oranın anlaşılması gerektiğini mahkeme takdir edebilir.. Hiçbir dersin eğitim ve öğretimi yabancı dilde yapılmıyorsa, lehinizde değerlendirileceğini umuyorum...