Kıdem ve İhbar Tazminatım
31.12.2007 tarihinde 1,5 yıl (21.06.2006 - 31.12.2007) çalışmış olduğum iş yerimden mükerrer defalar ücretimin düzenli ödenmemesi nedeniyle belirsiz süreli iş sözleşmemi fesih ettim.
Yeni başladığım işyerime ise 31.12.2007 tarihi itibariyle sigortalı işe giriş belgelerini imzaladım.
- eski iş yerimden almam gereken haklarımı henüz almadım. (kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücretleri, aralık / 2007 ayı çalışma ücreti v.b.)
bu duruma göre sigorta çıkış ve giriş tarihlerimin arasında gün atlaması olmaması nedeniyle (31.12.2007 çıkış - 31.12.2007 giriş) kıdem ve ihbar tazminatlarım yeni iş yerime devredilmiş durumuna mı geliyor.
Yada benim bu durumuma en uygun açıklama ne olabilir. bu noktadan sonra ne gibi bir yol izlemem gerekir.
cevaplayacak herkese şimdiden teşekkür ederim.
Re: Kıdem ve İhbar Tazminatım...:D
Bahsettiğiniz tazminatlar,ayrıldığınız işyerinde kazanmış olduğunuz tazminatlardır.Alabileceğiniz tek yer eski işyerinizdir.Bir başkasına ait işyerindeki kıdeminize herhangi bir etkisi,katılması gibi bir şey sözkonusu değildir.Alamadığınız ücretler ve tazminatlar için işverene ihtarname çekip,ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.Kendiniz ayrıldığınız için ihbartazminatı hakkınız yoktur.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bahsettiğiniz tazminatlar,ayrıldığınız işyerinde kazanmış olduğunuz tazminatlardır.Alabileceğiniz tek yer eski işyerinizdir.Bir başkasına ait işyerindeki kıdeminize herhangi bir etkisi,katılması gibi bir şey sözkonusu değildir.Alamadığınız ücretler ve tazminatlar için işverene ihtarname çekip,ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.Kendiniz ayrıldığınız için ihbartazminatı hakkınız yoktur.
Sayın Kırcalı, ihtar çekme ile ilgili bir süre sınırlaması varmıdır? yani ayrılış tarihimden itibaren ne zaman ihtar çekebilirim? ödeneceği söylendi ama süre ile ilgili bi netlik yok.:D
Ayrılırken,ayrılma sebebi olarak maaşlarınızın düzenli ödenmemesini sebep olarak belirtmişmiydiniz?
Tabiki belirttim. aşağıda verdiğim dilekçe metninin bi kopyasını yazıyorum.
16.06.2006 tarihinden itibaren şirketiniz bünyesinde “Elektrik Teknisyeni” olarak çalışmakta olduğum görevimden Çalışma ücretimin düzenli ödenmemesi ve ayrıca yeni bir iş bulmuş olmam, nedenlerine istinaden 31.12.2007 tarihi itibariyle işten ayrılacağımı bildiririm.31.12.2007
Alıntı:
aslanakyol rumuzlu üyeden alıntı
Tabiki belirttim. aşağıda verdiğim dilekçe metninin bi kopyasını yazıyorum.
16.06.2006 tarihinden itibaren şirketiniz bünyesinde “Elektrik Teknisyeni” olarak çalışmakta olduğum görevimden Çalışma ücretimin düzenli ödenmemesi ve ayrıca yeni bir iş bulmuş olmam, nedenlerine istinaden 31.12.2007 tarihi itibariyle işten ayrılacağımı bildiririm.31.12.2007
Geçmiş olsun.
:D nasıl geçmiş olsun. normal şekilde ayrılışımı yaptım. ibraname imzalamadım. bordroların bir çoğu imzasız, yani işim iyiniyetemi kaldı ??? :deli:
Çalışırken maaşlarınızın geciktirilerek ödenmesi,bunun alışkanlık haline gelmesi,ssk primlerinizin düşük ödenmesi,işyerindeki olumsuz şartlardan veya işverenin kötü niyetli davranışlarından dolayı sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Maaşlarınızın ödenmesinin 20gün gecikmesi sonucu işyerinde bulunup,verilen görevi yerine getirmeme hakkınız var.Ancak başka bir iş bulmak nedeniyle işinizden ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.İşverenin iyi niyeti veya vermemesi durumunda açacağınız mahkemede bu durumu ispat yeterliliğinize kalmış durumda işiniz.
saygılar
Teşekkür ederim. Bu durumda olan zaten tek ben değilim. çalışmaya devam ettiği halde aynı durumda olan bir çok çalışan var.
Mahkemeye verirsem; bu durumların mevcut olduğuna dair şahitlik yapacak kişilerin beyanları yeterli olacak mıdır.