Paranoid Sizofreni bir insanın otomobil ehliyetine el koyarlar mı?
Re: Paranoid Sizofreni bir insanın otomobil ehliyetine el koyarlar mı?
Alıntı:
uzmanbey rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Uzmanbey,
2918 sayılı KTK'nun 41. maddesi gereğince sürücü olabilmek için tam teşekküllü bir hastaneden "sürücü olur" kayıtlı heyet raporu istenilmektedir. Bu raporu alabilmek için psikiyatrik yönden de sağlam olunması gerektiği açıktır.
Diğer taraftan aynı yasanın 45. madddesi hükmü gereği eğer bir trafik kontrolünde bedensel olarak bir engeliniz görülürse bir sağlık kuruluşuna sevkedilirsiniz ve buranın vereceği rapora göre sürücü belgeniz geri alınabilir.
45. madde yeterince açık değildir. Trafik kontrolü yapan görevlinin bir psikiyatrist olmadığı şüphesizdir. Burada işin içerisine artık yorum giriyor. Örneğin bir genel uygulama sırasında polis bir sürücüyü durdurdu diyelim. Sürücü de konuşması, tavır ve hareketleriyle hiç süpheye meydan vermeyecek şekilde tam bir akıl hastası görüntüsü çiziyor. Bu durumda polis bu sürücünün araç kullanmaya devam etmesine izin vermeli midir?
Dediğim gibi yoruma açık bir konu. Benim şahsi görüşüm paranoid şizofren birisinin sürücü belgesi almasına 41. maddede engel bulunduğundan dolayı sonradan bu hastalığa yakalanmış birisinin de sürücü belgesi geri alınmalıdır şeklindedir. Geçmiş olsun. Saygılarımla,
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Cevap: Re: Paranoid Sizofreni bir insanın otomobil ehliyetine el koyarlar mı?
Ben paronaid şizofrenim derseniz önce deli damgası yersiniz,evlenmenizde zor,ehliyetinizde alınır,yurtdışına çıkamassınız,parasal işlemlerinizi yapamassınız,bankalar kredi işveren iş vermez.
Yada hastalığınızı saklar ve düzenli ilaç ve psikoterapy ile sağlığınıza kavuşur normal insanlar gibi yaşama asılırsınız.
Ben ikincisini tercih ederim.Zaten psikiyatrislerde sen delisin dur senin ehliyetine el koyalım demez.Sadece suç işlemeyin ve sakın rapor aldırmayın.
Seçim size ait.
Cevap: Paranoid Sizofreni bir insanın otomobil ehliyetine el koyarlar mı?
Ayrıca ehliyete el koyma olayı adli bir olaydır.Savcı kararı ile olur.Trafik polislerinin yetkisi dışındadır.Hastane raporu gerektirir.Eğer kazaya karışıp ben şizofenim derseniz kazadan dolayı ceza almasanız bile hastalık sabıkanıza işlenir ve güvenlik tedbirlerine hükmedilir.
Hastanede tedavi olana dek yatarsınız.
Sürekli ilaç tedavisi uygulandığından kullandığınız ilaçlarda trafiğe çıkmanız uygun olmayacaktır.Kendinizi iyi hissetmedikce araç kullanmayın.Bende manik depresyon hastasıyım.Aynı ilaçları kullanıyoruz.Ordan biliyorum.
Saygılar.