Şu an 12 haftalık hamileyim,işyerinden şubat 15de işten ayrılacağım, bu arada doğum parası alabilmem için sigortamın devam etmesi gerekiyormu?Eğer gerekiyorsa kaç aya kadar yatacak ve parayı nerden ne zaman alabilirim?
Printable View
Şu an 12 haftalık hamileyim,işyerinden şubat 15de işten ayrılacağım, bu arada doğum parası alabilmem için sigortamın devam etmesi gerekiyormu?Eğer gerekiyorsa kaç aya kadar yatacak ve parayı nerden ne zaman alabilirim?
Hangi kuruma bağlısınız?
İşten ayrılacakmısınız?Raporlu istirahatmi alacaksınız?
Sorunuzu yazarken niye imla kurallarına uymuyorsunuz?
İyi çalışmalar,
Eşim bankada çalışıyor. Gebeliğinin 32. Haftasında doktorundan "37. Haftaya kadar çalışabilir" raporu aldık. Eşim bu rapor üzerine çalışmaya devam ederken 34.Hafta sonunda iş yerinde rahatsızlanarak erken doğum yaptı. Eşim hamilelik döneminde hiç izin kullanamamışken şu anda ne kadarlık bir süre doğum izini kullanabilir? 13 haftalık doğum sonrası izin mi? 16 haftalık doğum izini mi? 8+2 10 haftalık izin mi?
İlginize ve zahmetinizi şimdiden teşekkür ederiz.
Ben hukukçu değilim, ancak hamile olduğum için bu konuları biraz araştırıyorum. Doğum izni, doğumla başlar. Doktorun verdiği rapora göre hesaplanmaz. 4857 no'lu İşkanunda şöyle deniyor:
"Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir."
Saygılar.
8+2 =10 haftalık doğum izni kullanabilir. Doktorun gerek görmesi halinde bu süreden fazla da izin kullanabilir. Bu durumda fazla kullanacağı izinler, doğum izni değil, hastalık izni olarak kabul edilir.
Bankada SSK'lı olarak çalışıyorsa ve doğumdan önce de 120 gün prim ödemiş ise; doğum parasını SSK'dan alabilir.
Bu doğum öncesi ve sonrası ssk dan alacağı parayı hangi periyodlarla alacak?İznin bitiminde toptan mı veriyorlar?.Bir de ben İstanbul Bahçelievler'de oturuyorum bu parayı nereden alacağım?Yardımcı olursanız sevinirim!!