Net ücretten anlaşıp brüt ücretten ödeme yapmak
Merhaba,
Çalışmakta olduğum firmaya net ücret üzerinden anlaşarak başladım.6. aya gelindiğinde maaşımda kesinti olduğunu farkettim ve personel bölümüne bunun nedenini sorduğumda bir üst vergi dilimine girdiğimi belirttiler. Ben her ne kadar net ücret üzerinden anlaşsam da onlar neti brüte çevirip brüt üzerinden hareket ettiklerini belirttiler. İmzalamış olduğunuz sözleşmede bu mevcut dediler. Fakat hala insan kaynakları bölümünün başvuru formunda istediğiniz net ücret yazıyor ve insanlar bu formu doldurduktan ve anlaştıktan sonra net ücret alacaklarını düşünüp kimse karınca yazısı şeklindeki sözleşmeleri okumuyor. Ayrıca işe girerkende kimse bundan bahsetmedi. Yaklaşık 4.5 yıldır bu firmada çalışıyorum. Acaba bu konuyla ilgili firmaya dava açsam benden kesilmiş olan kesintileri alma imkanım olur. Kendimi bu konuda çok kandırılmış hissediyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılar
Re: Net ücretten anlaşıp brüt ücretten ödeme yapmak
Ücretin miktarı ve net ya da brüt olduğu konusu iş sözleşmesinde belirlenmiş ise sözleşme kuralları geçerlidir. İşe girerken imzaladığınız form, sözleşme yerine egçmez, sadece sözleşme kurulmasının ön hazırlığı, hukuk dilinde sözleşme kurulması için "icap"ta bulunmadır. "İcap" "kabul" ile buluşursa sözleşme kurulur. Selam.
Re: Net ücretten anlaşıp brüt ücretten ödeme yapmak
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Ücretin miktarı ve net ya da brüt olduğu konusu iş sözleşmesinde belirlenmiş ise sözleşme kuralları geçerlidir. İşe girerken imzaladığınız form, sözleşme yerine egçmez, sadece sözleşme kurulmasının ön hazırlığı, hukuk dilinde sözleşme kurulması için "icap"ta bulunmadır. "İcap" "kabul" ile buluşursa sözleşme kurulur. Selam.
Merhaba,
Yukarıdaki durumdan bizde şirket çalışanları olarak muzdarip durumdayız. İşin kötüsü bizim elimizde hiçbir belge yok yani konuşurken net dendi. İşe girdik brüt üzerinden hesaplandı ve bize başka bi net verildi ve vergi kesintisi artarak devam etti. Bu durum da icap ve kabul nasıl işler?