Mortgage Erken ödeme ücreti
Haziran 2006 tarihinde mortgage kanunundan önce x bank dan konut kredisi kullandım. yasadan sonra bankaya dilekce vermeyip mortgage kapsamında konut kredi taksitlerimi ödemeye devam ettim.
Şimdi konut kredimin tamamını ödeyip kredimi kapatmak istediğimde banka benden %2 erken ödeme ücreti alacağını söylüyor.
Bu konuda bankanın böyle bir hakkı var mı? Banka benden bu ücreti tahsil ettiğinde, daha sonra bu parayı bankadan geri isteyebilirmiyim? Bankadan pazartesi günü bu konuyla ilgili dekont isteyeceğim.
Bu konudaki yardım ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı suna
Re: Mortgage Erken ödeme ücreti
Alıntı:
ersaydin rumuzlu üyeden alıntı
Haziran 2006 tarihinde mortgage kanunundan önce x bank dan konut kredisi kullandım. yasadan sonra bankaya dilekce vermeyip mortgage kapsamında konut kredi taksitlerimi ödemeye devam ettim.
Şimdi konut kredimin tamamını ödeyip kredimi kapatmak istediğimde banka benden %2 erken ödeme ücreti alacağını söylüyor.
Bu konuda bankanın böyle bir hakkı var mı? Banka benden bu ücreti tahsil ettiğinde, daha sonra bu parayı bankadan geri isteyebilirmiyim? Bankadan pazartesi günü bu konuyla ilgili dekont isteyeceğim.
Bu konudaki yardım ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı suna
Sayın Ersaydın,
4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 10. maddesi hükümleri gereği sözleşmenizde kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartların bulunması gerekmektedir.
Her durumda bankanın bunu kendi lehine göre hazırlamış olduğundan şüphem olmamakla birlikte sözleşmedeki haksız şartların tüketiciyi bağlamayacağı da açıktır.
Yine aynı madde hükmü gereği vadesi gelmemiş bir veya birden fazla taksitinizi ya da kredinin tamamını kapatma hakkına sahipsiniz. Banka bu durumda gerekli faiz, komisyon ve eklentileri olan KKDF, BSMV gibi tutarlar için indirim yapmak zorundadır.
Bu indirimin nasıl ve ne şekilde yapılacağını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı belirlemektedir.
Size tavsiyem bulunduğunuz ilin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak bu konuda bilgi istemenizdir. Tüketici Mahkemesinde dava açma hakkınız da saklıdır. Kolay gelsin.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU