-
SSK Yapılmamış
Canalp82; internet bağlantısı olmayan bir arkaşım için, foruma yazı yazıyorum. Cevaplarınız için şimdiden kendisi adına teşekkür ederim.
01-03-2007 tarihinde bir iş yerinde işe başladım, 10-11-2007 tarihinde işten çıkarıldım. Ancak işten çıkarılırken, senin 1 yılın dolmadığı için tazminat hakkın yok diyerek, istifa dilekçesi imzalattılar. Halbuki, 8 ay çalıştığım için, 4 haftalık ihbar tazminatı hakkım varmış.
Ayrıca bu iş yerinde çeşitli husumetlerle tartışmamız çıktı, mahkemeleştik.
Şimdi, tarafıma her ay 800 YTL olarak yatırılmış banka dekontlarım var. Ama firmanın şahıs hesabından yapılmış havaleler. Tarafıma açılan diğer davalarda da, iş yerinde çalıştığımı açıkça belirtiyorlar zaten.
Şimdi iş mahkemesinde dava açsam, SSK ve İhbar tazminatım için, banka dekontlarınıda sunsam, diğer konular dava dışı kalarak, SSK'am yapılabilir mi. ihbar tazminatımı alabilir miyim. Ayrıca mahkeme sonucu kesinleşirse ve ben kazanırsam, ardından işsizlik maaşı alabilir miyim.
-
Re: SSK Yapılmamış.
Yatırılmayan SGK primleriniz için SGK'ya başvurmalı, hizmetlerinizi tespit edemezlerse Hizmet Tespit davası açmalı, hem işvereninize hem de SGK'ya husumet yöneltmelisiiniz. Bu dava ile birlikte işçilik alacaklarınızı da (ihbar tazminatı vb.) talep edebilirsiniz. Mahkemece hizmetlerinizin tespit edilmesi halinde SGK reesen çalıştığınız süreye ilişkin SGK primlerinizi tahakkuk ettirir, bunları faizi ve idari para cezası ile birlikte işvereninizden tahsil eder.
İşsizlik sigortasından yararlanabilmeniz için son 3 yıl içerisinde geriye dönük
600 prim gününüz olması ve son 120 gün kesintisiz çalışmış olmanız gerekir. Sizin çalışmanız 8 ay olduğundan işsizlik ödeneğinden yararlanamıyorsunuz. Önce çalışmalarınız olsa bile, işten çıkış tarihinden itibaren 15 gün içerisinde işvereninizin, 30 gün içerisinde sizin İşten Ayrılma Bildirgesi ile İŞKUR'a müracaatınız gerekiyordu. Bu süreden sonraki başvurularda geçen süre işsizlik ödeneğinden düşüldüğünden buradan bir sonuç elde etmeniz mümkün görünmüyor.
Selamlar, iyi yıllar,
-
Harun Bey, Arkadaşım için Gerekli açıklamanız ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.
Şimdi; kısaca,
İş Mahkemesine Dava açmasına gerek kalmadan, elindeki banka dekontları ile birlikte, ve firmanın kendisine açtığı davalardaki beyanların (çalıştığını belli eden beyanlar) ın fotokopileri ile, istanbulda (sanırım unkapanı'nın karşısında) SGK'na başvurması yeterli.
Doğru isem, kısada olsa yanıt verirseniz sevinirim.
Ayrıca, yardımınıza tekrar teşekkür ederim, Size de Mutlu Seneler...
-
Evet.Doğru anlamışsınız.SSK çalışma tesbiti yapamaz ise,işvereni ve ssk yı taraf göstererek hizmet tebit davası açmanız gerekir.
-
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
-
Merhaba, ben iki ay süreyle bir televizyon kanalında çalıştım ancak iki ay boyunca maaşım ödenmedi ve bu süre içinde sigortamda yapılmadı. Maaşımı alamadığım için işten çıktım. Hala maaşımı ödemediler ve yaklaşık bir aydır ödeyeceğiz diye oyalıyorlar ve sigortamıda yapmadılar. Bu durumda benim herhangi bir hak talep etmem, dava açmam mümkün mü? Açtığım takdirde olumlu sonuç almam olası mı? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü bu yüzden çok mağdur oldum.