Re: Yarın işten çıkıyorum.
Firmadaki sözleşme vs. belgeleri firmadan ger almanız gibi bir durum sözkonusu olamaz.Kanunen firma,bahsettiğiniz belgeleri saklamak/korumak zorundadır.
İşten ayrıldığınız gün,hak etmiş olduğunuz işçilik alacaklarınızın ödenmesi doğru olandır.Ancak birkaç günlük gecikme veya bir sonraki maaş ödeme gününe kadar bekletildiği görülmektedir.
İstifa yoluyla ayrıldığınız için kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Ayrılma tarihinizde daha önceki yıllardan kalan,kullanmamış olduğunuz yıllık izinleriniz var ise bunlara karşılık olan ücretin ödenmesi gerekir.
En önemli nokta ise uymanız gereken bir ihbar süreniz olmasıdır.
İş kanununa göre çalıştığınız süreye bağlı olarak değişen bir süre kadar önceden işverene durumu yazılı olarak bildirip,bu süre kadar çalışmadan ayrılırsanız ihbar tazminatı ÖDEMEK ZOURNDA KALABİLİRSİNİZ!
İhbar süresi içinde günlük 2 saat iş arama izniniz vardır,bu süreyi işverene önceden bildirmek kaydıyla toplu olarak,ayrılacağınız son günden öncesinde bitecek şekilde kullanabilirsiniz.
İhbar süreniz boyunca normal görevinize devam etmek zorundasınız,işveren de bu süreye ait ücreti(iş arama izninde geçen süreler dahil) ödemek zorundadır.
4857 SAYILI İŞ KANUNU
SÜRELİ FESİH (2. Bölüm / İş Sözleşmesi Türleri ve Feshi)
MADDE 17. - Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İş sözleşmeleri;
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra
b) İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra
Feshedilmiş sayılır.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Bildirim şartına uymayan taraf bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
saygılar
Re: Yarın işten çıkıyorum.
Sayın KIRCALI, 19 aylık bir çalışanım ve karşılığı süremin 6 hafta olduğunu gördüm. Yine buna gerek kalmayacağını düşünüyorum ancak ihmal ettiğim bir konuyu hatırlattınız.
Çalışmak ve ilerlemek istediğim bir görevden bu şekilde ayrılmak gerçekten benim için üzücü ancak müdürümün ve papağanlarının menfaatinin şirketin geleceğinden daha önemli olduğunu görünce yapacak bir şeyim kalmıyor. Mecbur kalırsak 6 hafta daha durmak zorundayız demek.
Peki ya esas sorunum olan verilen işin bana göre aşırı basit olması ve başka iş verilmemesi ile beni bezdirmek düşüncesindeki müdür ve yandaşlarına karşı yapacağım bir şey yok mu.
Tahminimce amaç zaten işten kendi isteğim ile ayrılmamı sağlamak.
Sizce de, sözleşmede belirtilmesi gereken iş tanımımı işe başlarken yapmamış olmamın acısını çekmek zorunda mı kalıyorum.