Bakanlıklar kanuna aykırı genelge yayınlayabilir mi?
657 de göre memurluktan çekilen kişinin durumu madde 97 şöyle belirtilmiştir
Madde 97 – (Değişik: 29/11/1984 - KHK 243/17 md.)
Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
------------------------
Bu maddeye rağmen milli eğitim bakanlığı yaptığı son sözleşmeli personel atamalarında görevden çekilenlerin başvurularını kabul etmeyeceğini bir genelge ile ilan etmiştir.
Ben istifa ettiğim dönemde 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uygun olarak istifa ettim ve bizzat bakanlık personel dairesinden 6 aylık bekleme süresini doldurduktan sonra atamalarda bir problem yaşamayacağıma dair bilgi almıştım.
Şu durumda ciddi bir mağduriyet içerisindeyiz.
Ne yapmamız gerekiyor?
selamlar
Re: Bakanlıklar kanuna aykırı genelge yayınlayabilir mi?
sayın mehmet halit,
657 sayılı Kanunun yukarıda belirtmiş olduğunuz 97. maddesinde, Devlet memurluğundan çekilenlerin hangi durumlarda (yani A, B, C ve D maddelerindeki durumlarda) yeniden memuriyete alınmayacakları ifade edilmiştir. Yani kurumlar, memuriyetten çekilen kişileri, bu süreler geçmeden yeniden memuriyete ALMAMAK konusunda bağlı yetki içindedirler. Yoksa bu süreler geçtikten sonra çekilenleri yeniden memuriyete alacaklar diye bir anlam taşımamaktadır. Zira anılan Kanunun 92. maddesinde de şöyle denilmketedir:
"İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara ATANABİLİRLER".
Kanun, çekilenlerin yeniden memuriyete atanmalarına 92. maddesiyle imkan tanımış ama yine de ATANABİLİRLER diyerek, konuyu kurumların takdirine bırakmıştır.
Bu durumda ben Genelgede Kanuna aykırı bir taraf göremiyorum. Tabii ki takdir mahkemenin olacaktır (bir dava konusu olursa)