Mahkemece sonlanmış bir davayı net ortamına taşıma
2003 yılında, tanınmış bir markanın çikolatasından çıkan yabancı bir maddeden dolayı ilgili şirketi mahkemeye vermiştim. Yabancı maddenin 2 açıdan çok net ve güzel fotoğrafını çekmiş, ayrıca ürünün kusurlu olduğuna dair Hıfzısıhha'dan da rapor almış ve mahkemeye sunmuştuk. Dava yaklaşık 2-2,5 yıl sürdü ve hakim en sonunda sedece ürün bedelinin ödenmesine karar verdi ve dava kapandı. Amacım tabii ki yüklü tazminat almaktı ve bu mümkün olmadı. Diyeceğim şu ki, ben şimdi çekmiş olduğum bu kusurlu ürünün fotoğraflarını internet ortamında yayınlarsam suçlu duruma düşermiyim? Ürün uluslararası bir marka. Benim bir websitesi açıp fotoğrafları orada yayınlamam bir suç teşkil eder mi? Yayınlarsam şirketin bir imaj kaybına uğrayacağı muhakkak. Ama bu durumda karşı taraf eğer; "Bunun mahkemesi yapıldı, ürün bedelini aldın ve olay kapandı. Rapor ve fotoğraflar artık mahkemenin malı. Senin artık bunu tekrar kaşımaya, kusurlu ürünün fotoğraflarını nete koyarak uluslararadı alanda bizim bir imaj kaybetmemize neden olmana hiç hakkın yok. Bunun bedelini ödersin." diyip bu kez de benim aleyhime dava açsalar hakları mıdır? Kısacası diyeceğim, bir konuda mahkemeye(davaya) mal olmuş fotoğrafları internet ortamına taşımamın ne gibi bir hukuki sonucu olur?
Saygılarımla,
Re: Mahkemece sonlanmış bir davayı net ortamına taşıma
Misal verelim, Boeing marka uçaklar teknik veya üretim hatası sonucu düştüğünde mahkemeler uçak firmasını (üretici firma) suçlu buluyorlar. Dava kapanıyor; tazminatlar ödeniyor. Daha sonrasında gerek internet sitelerinde gerekse yazılı ve görsel medyada konu yıllar sonra bile açılıp tartışılabiliyor. Olaya bu yönden bakılırsa bir sorun olmaz gibi görünüyor.
Sonuç olarak ortada bir soru işareti var; davası kapanmış bir olayı internette kullanıcılarla paylaşmak suç mudur? Düşünceme ve verdiğim örneğe göre hayır. Başka sebepler bulunursa bilemem.
Alıntı:
Amacım tabii ki yüklü tazminat almaktı
Ne gibi bir zarara uğradınız?
Burası Amerika değil. Sebepsiz zenginleşmeye yol açacak şekilde tazminata hükmedilmesi mümkün görünmüyor.
Alıntı:
Av.Fırat Bayındır rumuzlu üyeden alıntı
Ne gibi bir zarara uğradınız?
Maddi olarak 1,5 YTL'lik bir çikolata ücreti ve nahoş görüntünün bende bıraktığı olumsuz psikolojik(şaşkınlık, hayalkırıklığı, tiksinti,..vs) etki.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Burası Amerika değil. Sebepsiz zenginleşmeye yol açacak şekilde tazminata hükmedilmesi mümkün görünmüyor.
Evet aynen öyle oldu. Amerikan özentiliğinin sonu işte. :) Zaten hakimde "Ülkemizde yüksek miktarda tazminat taleplerinin yolunu açabileceği" gerekçesiyle reddetti ve de ayrıca psikolojik hasar gördüğüme dair raporda yoktu. Bu da etkili oldu sanırım tazminat alamayışımda. Gerçi bende milyon YTL'lik absürd bir rakamla gitmemiştim mahkemeye, talep ettiğimiz sadece (o zamanın parasına göre) 20 milyardı.