Borçlar Kanunu'na bağlı çalışmak
Merhaba;
Özel bir hava yolu şirketinde iki senedir uçucu personel olarak görev yapıyorum,kapsamı hakkında hiçbir bilgimin olmadığı borçlar kanununa bağlı olduğumu sonradan öğrendiğim bir belirli süreli sözleşmeye iki kez imza attım,şu anda birgün önce haber verilmek suretiyle işen çıkarıldığımı öğrendim,hiçbir tazminat hakkımın olmadığını şirket tarafıma bildirdi bende bana verilen hiçbir belgeyi imzalamadan şirketten ayrıldım,tarafıma noterden bu belgelerin gönderilmesini istedim,mahkeme yoluna gitmeyi düşünüyorum,şirketin kıdem ve ihbar tazminatı vermeme hakkı belirli süreli sözleşmelerde varmıdır,aydınlatırsanız sevinirim.
Re: Borçlar Kanununa bağlı çalışmak
Belirli süreli sözleşmelerde,belirlenen sürenin sona ermesi durumunda ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğmaz.Belirli süreli sözleşme yapılmış olmasına rağmen,işin türü belirli süreli sözleşme yapılmasını gerektirecek nitelikte değilse veya 2den fazla kez tekrarlanması durumunda belirsiz süreli sözleşme olarak kabul edilmesi görülmektedir.
Şirket kendi belirlediği şekilde(3 sene yada 1 senelik)sözleşme imzalatmaktadır,ve her süre dolumunda istediği takdirde sözleşmeyi yenileme yoluna gitmektedir,benimle beraber şirkette 10 senedir görev yapan bir arkadaşımında işine son verildi aynı şekilde tazminat hakkı verilmeden,şirketin bu politikası,yani her sene sözleşme imzalatması kendi lehine bir uygulama olup her türlü çalışanın mağduriyetiyle sonuçlanmaktadır.bu takdirde hakkımızı mahkeme yoluyla arayamaz mıyız?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Belirli süreli sözleşmelerde,belirlenen sürenin sona ermesi durumunda ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğmaz.Belirli süreli sözleşme yapılmış olmasına rağmen,işin türü belirli süreli sözleşme yapılmasını gerektirecek nitelikte değilse veya 2den fazla kez tekrarlanması durumunda belirsiz süreli sözleşme olarak kabul edilmesi görülmektedir.
Sayin Kircali,
Is Kanunu'nun 4. maddesi uyarinda hava tasimacilik islerinde calisanlar Is Kanunu kapsaminda degildir..Bu nedenle Is Kanunu'nun getirdigi guvencelerden sinirli olarak yararlanabilirler..
Bu nedenle burada Borclar Kanunu hukumlerinin uygulanmasi yerindedir ancak fesih hakkinin kotuye kullanilmasi nedeniyle hak iddia edebilirsiniz..
Saygilarimla.
kısacası öğrenmek istediğim esas nokta mahkeme yoluna gidildiği takdirde haklarımızı alma ihtimalimiz söz konusumu,yoksa bu uğraş boşa kürek çekmekten öteye gitmeyecek midir?ilginize teşekkür ederim.
Re: Borçlar Kanunu'na bağlı çalışmak
Hava taşımacılığı işleri İş Yasası kapsamında değildir. Bu nedenle de dayanağı iş yasası olan ihbar ve kıdem tazminatı gibi işçi alacakları hava taşımacılığı işlerinde çalışanalar için geçerli değildir. Aynı sebepten dolayı işe iade davası da açamazlar.
Ancak, hava taşımacılığında çalışanların sendika üyesi olması (veya dayanışma aidatı ile toplu iş sözleşmesinden yararlanıyor olması) halinde toplu iş sözleşmesinde bu haklar verilmiş ise yararlanabilirler.
Selamlar.