Kanuni İzin Kullandırmama
Merhaba
5 yıldır Uzman Erbaş olarak TSK Lerinde görev yaptım ve Sözleşme sürem doldugunda kendi isteğimle sözleşmemi uzatmayarak türk silahlı kuvvetlerinden ayrıldım.
Son 1 yıl içerindeki kanuni iznim olan 30 günün 20 gününü dilekçemle başvurarak kullandım kalan 10 günlük izinimi dilekçeyle başvurdugum halde Bölük Komutanım tarafından kullanamadım gerekçe olarak bana sen hastaneye rapor almak için gittin o izni kullandın diyerek kalan 10 günlük kanuni iznimi kullandırmadan Terhis oldum. 3269 numaralı Uzman Erbaş Kanunu incelediğimde böyLe bir hakkı olmadığını gördüm ve buna benzer bir AYİM sinin verdiği bir kararı gördüm. Bu konu hakkında dava açmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerektiğine yardımcı olabilirmisiniz.??
Re: Kanuni İzin Kullandırmama
Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açmak İstiyorum...
Yardımcı olursanız sevinirim..........
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi sizin davanıza birinci derece mahkemesi olarak bakacaktır.Ancak burada yalnızca hukuka uygunluk denetimi yapılabilmektedir.İzin kullanma talepli dilekçenizin haksız olarak reddedilmesi sonucu hakkınızın ihlal edildiğini öne sürmelisiniz.Tazminat talebiniz için ise yine bu mahkeme görevlidir.
Hizmet ve şahsi kusurun birleşme
Madde 24 - (DEĞİŞİK MADDE:25/12/1981 - 2568/1 md
Kişiler askeri görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlardan ötürü, bu görevleri yerine getiren personel aleyhine değil, sadece bu mahkemede ilgili kurum aleyhine tazminat davası açabilirler. Kurumun genel hükümlere göre sorumlu personele rücu hakkı saklıdır.
Madde 36 - Askeri kişilerle ilgili idari eylem ve işlemlere ilişkin idari davalar, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına hitaben yazılmış dilekçeler ile açılır. Dilekçeler, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına verilir.
Dilekçelerde,
a) Tarafların ad ve soyadları ile sınıf ve rütbeleri, duhulü, nasbı, adresleri ve unvanları; varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları ile adresleri ve unvanları;
b) Davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı deliller;
c) Davaya konu olan idari eylem ve işlemin yazılı bildirim tarihi;
d) Tazminat davalarında uyuşmazlık konusu miktar gösterilir.
Dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örnekleri karşı taraf sayısından bir fazla olur.
Dilekçelerin verilebileceği diğer yerler
Madde 37 - (DEĞİŞİK MADDE:25/12/1981 - 2568/1 md.)
Dilekçeler ile savunmalar ve davalara ilişkin her türlü evrak, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığına gönderilmek üzere en yakın amirlere, bölge ve idare mahkemesi başkanlıklarına, bölge ve idare mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk hakimliklerine, yabancı memleketlerde Türk konsolosluklarına verilebilir.
Dava menfaati olmadığından reddedilebilir.