Matematik Problemi gibi Site Aidatı
Yeni bitmiş bir kooperatife ait bir sitede oturmaktayım. Site yönetimi toplantısında alınan karar doğrultusunda site aidatı 4+1 evler için 200 ytl ve 1+1 evler için ise 75 YTL olarak belirlenmiş. Ancak, benim oturduğum ev ise 2+1. Toplantıda 2+1 evler için bir aidat miktarı belirtilmemiş. Yönetim ile yaptığımız konuşmada tapudaki metre kare üzerinden 4+1ler için belirlenen ücreti kendi tapumuzdaki metre kare ile oranlayarak ödeme yapabileceğimizi söylediler. Kiralık ilanları aracılığıyla yaptığım araştırmada 4+1 evlerin bizim blokta olanları 180 metre kare, başka bloklarda ise 160 metre kareye kadar değiştiğini gördüm. Ben de kendi tapumuzda yazan 100 metrekareyi baz alarak ödemelerimi yaptım. Ancak, bu sabah kapıma bir zarf içerisinde iliştirilmiş bir yazıda normal dairelerin arsa payının 22, oturduğum evin arsa payının ise 20 olduğunu ve bu nedenle de geçmiş aylara yönelik toplam 360 ytllik bir ödemeyi 10 gün içerisinde yapmam gerektiğine, aksi halde icraya başvurulacağına dair bir yazı buldum. Benim sorularım:
1- farklı daireler için farklı aidat belirlemek yasal mıdır?
2- benim oturduğum 2+1 daire ile 4+1 daireler arasında bukadar düşük bir arsa payı olma imkanı var mı?(metre kare olarak tapuya göre neredeyse yarı yarıya fark var)
3- İmza karşılığı teslim almadığım bu yazıya istinaden 10 gün içerisinde bu ödemezsem, yönetim yasal yollara başvurabilir mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: Matematik Problemi gibi Site Aidatı
Kat mülkiyeti kanununda belli giderlerin arsa payına göre paylaştırılacağı, başka bazı giderlerin de arsa payı ne olursa olsun eşit paylaştırılacağı açıkça ifade edilmektedir. Arsa payı hesabı yapılırken ortak yerler, her haneye eşit olarak pay edildiği için metrekaresi düşük olanın arsa payı daha yüksek çıkabilir.
İlgili madde şöyle:
Madde 20 - Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci,bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
Site yönetimi 10 gün süre vermekle iyi niyet göstermiş. Doğrudan icra takibi de yapabilirdi.