İş Akdinin Tek Taraflı Feshi
Yaklaşık olarak 4 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum, yaklaşık 3 aylık maaşlarımız içerde ve sürekli gecikmeli alıyoruz, noter kanalıyla bir yazı gönderdiğimde kıdem tazminatımı, gecikmiş maaşlarımı alabiliyormuşum.. Konu mahkemeye yansırsa bu tür mahkemeler ne kadar sürüyor? ayrıca yazıyı noterden çekdiğimiz gün itibarı ile işe gitmemize gerek varmı?
Daha önce bu şekilde noterden yazı çekerek işden ayrılan arkadaşlara işveren de aynı şekilde karşı bir yazı göndererek devamsızlık yaptığı gerekcesi ile işden çıkardım bahanesi ile kıdem tazminatı vermek istemiyor, aslında arkadaşlar noterden yazı çekdiği gün den sonra işe gelmemişlerdi..
Bu konuda bizleri aydınlatırsanız çok sevinirim..Teşekkürler
Re: İş Akdinin Tek Taraflı Feshi
İş sözleşmenizde aksine bir madde yoksa noterden ihtar çekebilirsiniz.
Ücretin gününde ödenmemesi
MADDE 34. - Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Noter kanalıyla sözleşmeyi feshettiğinizi bildirdikten sonra işe gitmenize gerek yok.(Sözleşmenizi feshedip,tekrar işe gitmeniz de yaptığınız feshin mantığına aykırı olacaktır.)
Sözleşmenizi feshettikten sonra ödenmeyen maaş alacaklarınız,varsa kullanmadığınız izin ücretleriniz,kıdem tazminatınız için iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.Başından sonuna,dava sürecinde eksik,yanlış ifadeleriniz,izlenmesi gereken yollarda yapabileceğiniz hata nedeniyle hak kaybına uğramamak için bir avukatla birlikte hareket etmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Haklı nedenle sözleşmenin feshini noter kanalıyla işverene bildiren arkadaşlarınızı,işverenin karşı yazıyla devamsızlık nedeniyle işten çıkardım demesi işverenin avuntusundan öteye gidemeyecektir.Çalışan tarafından zaten sona erdirilmiş olan bir sözleşmenin devamsızlık veya herhangi bir başka nedenle tekrar feshi olamaz.
forumda cevaplanmış pek çok benzer soru var.Araştırırsanız detaylı daha fazla cevaba ulaşmanız mümkün.
saygılar
Alıntı:
demirkiran1973 rumuzlu üyeden alıntı
İş sözleşmenizde aksine bir madde yoksa noterden ihtar çekebilirsiniz.
Hangi durumun aksine bir maddeden bahsediyoruz?
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler..
merhabalar,
22 yılı askın bır suredır cok basarılı olan gorev yapmıs olmam nedenıyle 6 ay once sube mudurlugune terfı edıldım... Bu sure ıcınde subem bugune kadar yapılmayan cıroyu ve karlılıgı ve personel dayanısmasını sagladı ancak merkezde yonetıcı olarak gorev yapan bır kısı ıle takısmam nedenıyle kı bu alınan bır ıhalenın savunulması ıle ılgılı tarafıma sırketını zarara ugratıyorsunuz ve ustlerınıze saygısızlık edıyorsunuz denılerek ısıme son verıldı...
Su anda ıse ıade davam surmekte...
Karsı tarafın avukatı ... basarısızdı ve kotu nıyetlı oldugu kullanmıs olmasına ragmen kendısıne verılen ucretı almıs olmasından bellıdır.. gıbı bır takım aslı astarı olmayan sekılde savunmustur..
Bana gonderılen ıhbarnameyı avukatımın soylemı uzerıne ımzalamamıstım ancak cek olarak bedelı almak ancak bu bedelın benım hakkım oldugunu belırterek verdıler.
Burada bunca kosusturmaya ve emege karsın tarafıma yapılan hakaret ve ısten cıkarılmam soz konusu... ıse ıade davası acılmıs durumda... Sube muduru ıken farklı bır bolumde gorevlendırılebılırmıyım... Ve bu davanın bıtımıyle karsı tarafa maddı ve manevı hakaret davası acabılırmıyım...
saygılarımla
İşe iade davanız sonucunda iadenize karar verilirse,önceki göreviniz veya eşdeğer konumda bir başka göreve başlatılmanız gerekir.Aksi durumda,yeni görev nedeniyle çalışma şartlarında ağırlaşma olursa,haklı nedenle iş akdinizi sona erdirebilirsiniz.
Merhaba,3 yıldır özel bir şirkette sigortalı olarak çalışmaktayım,işveren tarafından sebepsiz yere işten çıkarılma durumunda yasal haklarımı öğrenmek istiyorum.Teşekkürler...
İşyerinizde çalışan sayısı 30 un üzerinde ise,6 aydan fazla çalışmanız olduğundan 1 ay içinde işe iade davası açabilirsiniz.
Sözleşmeniz sona erdirilirken ihbar öneline uyulmadı (çalışma süreniz karşılık gelen süre kadar önceden size yazılı olarak bildirilmedi) ise ihbar tazminatı ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.
Ayrılma tarihine kadar kazanmış olduğunuz,kullanılmamış ücretli izin hakkınızın ücreti,varsa fazla çalışma ücreti ve maaşınızın ödenmesi gerekir.