Hastalık nedeni ile istifa?
Çalıştığım şirket elektronik kart üretiyor ve bende üretimde lehim yapıyorum dolayısiyle lehim dumanı oldukça fazla oluyor.
2 yıldır aynı işi yapmaktayım fakat geçen günlerde hastaneye gittim ve astım olduğu gerçeği ile kaşılaştım. dumana allerjim vardı zaten fakat dumana olan allerjinin farklı bir türü daha oluşmuş ve akabinde duman ile etkileşime girmeme yasak konuldu doktorum tarafınca... Halbuki çalıştığım şirketteki işveren vekiline durumu anlattım ve umarsızca ben "ne yapabilirim geçmiş olsun" diye savmaya çalıştı, eşdeğer bi görev ile dumansız bölüme atanmayı talep ettiğimi belirttim ve böyle bir yerin mevcut olmadığını söyledi...Yani dumanla başbaşayım :(
Sağlığımın sıhhati açısından işimden ayrılıp tazminatımı alabilirmiyim?
1 ay süre sonra kontrole gideceğim hastaneye ve heyet raporu verecek doktorum...
Ayrıca 1 sorum daha olacak müsadenizle;
yıllık izin isteğini en az 1 ay önceden yazılı olarak talep ettiğimizde işveren bu isteği yerine getirmekte zorunlumu değilmi?
saygılar...
Re: Hastalık nedeni ile istifa?
Sn.electron;
Öncelikle bahsettiğiniz durum itibariyle,istifa kelimesini kullanmamanızı,bunun yerine sözleşmeyi ''haklı nedenle feshetme''ibaresine kendinizi alıştırıp,o şekilde kullanmanızı öneririm.
Lehim işinde çalıştığınızdan,çalışmanız sırasında ortaya çıkan kurşun gazının,çalışma ortamından uzaklaştırılması için işverenin gerekli tedbirleri kusursuz alması gereklidir.Bu konudaki eksiklikleri-işverenin ihmalini,bulunduğunuz bölgedeki Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi ile bildirebilirsiniz.Böylece diğer çalışanların sağlığını kaybetmesini engellemek için tedbir alınmasına önayak olursunuz.
Bahsettiğiniz heyet raporunu aldıktan sonra (raporda kurşun gazına muhatap kalınan işlerde çalışamayacağınıza dair bir ifade ekli olursa sizin için yararlı olacaktır,doktorunuzla görüşünüz) işverene noter kanalıyla raporunuzu ve sağlığınıza olumsuz etkisi olmayacak bir görev verilmesi isteğinizi belirtebilirsiniz.
İşverenin bu isteğinizi karşılaması veya uygun bir görev bulamaması durumunda tazminatlarınızı vererek sözleşmenizi feshetmesi gerekir.İşveren uygun bir görev sunmamasına rağmen sözleşmeyi feshetmez ise,siz iş kanununun 24/I-a maddesine göre haklı nedenle sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.İşverenin haklı feshinizde tazminatınızı ödememesi durumunda iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Yıllık izin kullandırılması işverenin yönetim hakkı içinde değerlendirildiğinden,sizin belirttiğiniz tarihte izninizi kullandırma zorunluluğu yoktur.Yapılan izin programı içinde uygun olan tarihte yıllık izninizi kullandırabilir.
Geçmiş olsun.
saygılar
cevabınız için çok teşekkür ederim...
Sn.Erdoğan Kırcalı
heyet rapaoru için hastaneye gittim ve ilaç heyetini almış bulunmaktayım fakat ben 1 adım daha attım ve durum bildirim raporu istedim hastaneden.
dumanlı ve tozlu ortamda çalışması sakıncalıdır ibareli raporu umuyorumki çarş. günü yani yarın alıcam. buna istinaden bu koşuşturma esnasında hastanede geçirmiş olduğum süreyi iş yerime ispatlayabilmek için iş başı kağıdı aldım, müdürüm heyet raporunu duyunca tavır değiştirdi "sen çok rapor alıyosun işleri aksatıyorsun seninle artık çalışamayız" dedi ve çıkışımı verdi... personel müdürü de bana 1 günlük senelik izin verdi benim durumumu üretim müdürüyle görüşmek için...
şimdi ben ne yapmalıyım?
büyük ihtimal ile bana tazminat vermekten kaçınacaklar nasıl bir savunma yapmalıyım öneriniz ne olur...
şimdiden teşekkür ederim...