İstifa ettikten sonra haklı fesih talebi yapılabilir mi
Merhabalar,
Bir firmada iyi bir pozisyonda çalışırken birimimdeki amirlerin "hakaret" tanımına giren küçük düşürücü sözleriyle karşılaşmaktaydım. Yöneticimin tarzı bu şekildeydi. Dalga geçip, eğlenmek maksadıyla söylenen bu sözler yüzünden, aslında birimimdeki arkadaşlar ve hatta yöneticiler nezdinde sevilmeme rağmen, şirketten kötü bir şekilde ayrılmak istemediğim için "haklı fesih" dilekçesi yazmak yerine sadece "istifa" edip ayrıldım ve oradaki gelirimin yarısından az bir maaş karşılığında başka bir firmada çalışmaya başladım.,
Şimdi ise eski firmam "ödeme emri" göndermiş ve yaklaşık 10.000.-YTL tutarında tazminat ödememi talep ediyor. (İki yıllık sözleşmemde yer alan beş maaş tutarındaki tazminat ve eğitim masraflarımın karşılığı)
İstifa ettiğim halde, şimdi "haklı fesih"e dayanan bir dava açabilir miyim? Böylelikle bir buçuk yıllık çalışmamın karşılığı olan tazminatımı almam mümkün olur mu? (O zamanki iş arkadaşlarım, eski amirimin hakaretvari sözlerine şahitlik edecekler)
Re: istifa ettikten sonra haklı fesih talebi yapılabilir mi
Alıntı:
6kkkkkk rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi ise eski firmam "ödeme emri" göndermiş ve yaklaşık 10.000.-YTL tutarında tazminat ödememi talep ediyor. (İki yıllık sözleşmemde yer alan beş maaş tutarındaki tazminat ve eğitim masraflarımın karşılığı)
İstifa ettiğim halde, şimdi "haklı fesih"e dayanan bir dava açabilir miyim? Böylelikle bir buçuk yıllık çalışmamın karşılığı olan tazminatımı almam mümkün olur mu? (O zamanki iş arkadaşlarım, eski amirimin hakaretvari sözlerine şahitlik edecekler)
Anladığım kadarıyla belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorsunuz.Masraflarını işverenin karşıladığı bir eğitim almışsınız.
İstifa bildiriminizde ne sebep gösterdiniz?
Almış olduğunuz eğitim masraflarını belgelemesi durumunda işvereninizin dava açarak, çalıştığınız süreye orantılanmış bir kısmını alabilmesi mümkündür.
Ayrıca belirli süreli iş sözleşmesini haklı neden olmadan süresinden önce tek taraflı feshedilmesi durumunda sözleşme bitim tarihine kadar ortaya çıkan zararın karşılanması istenebilir.
5maaş tutarındaki cezai şartın her iki taraf için de geçerli olduğu sözleşmede belirtilmiş ise işverenin bunu talep etme hakkı vardır.Tek taraflı bir cezai şartın uygulamada geçersiz kabul edildiği görülmektedir.
saygılar
Cevabınız için teşekkürler.
İstifa bildiriminde benden önce istifa eden arkadaşın dilekçesini örnek aldım ve "...gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum" diye yazdım. Dediğim gibi, o zaman fesih için müsait şartlar vardı fakat ben, yöneticilerimle kötü ayrılmamak için onlardan bahsetmedim. Doğrusu tazminat davası açılacağını tahmin etmiyordum.
Şu an ise karşı dava açmayı düşünüyorum ve istifa edişimi haklı sebeplere dayandırarak- iş arkadaşlarımı şahit gösterip- tazminat ödememeyi planlıyorum. Fakat istifa dilekçemde bundan bahsetmediğim için böyle bir hakkım var mı bilmiyorum.
Erdoğan Bey'in cevabına ilave olarak şu hususları da gözardı etmemek gerekir;
1) İş sözleşmesini sona erdiren (fesheden) taraf, fesih anında bir sebep göstermişse "fesihle bağlılık ilkesi" gereğince, gösterdiği sebeple bağlıdır. Yani hangi sebebi göstermişse ileride de aancak o sebebi ileri sürebilir. Daha sonraki aşamada, örneğin yargı aşamasında başka bir sebep ileri sürerse "sebeple bağlılık ilkesi"nden sapmış olur ve bu yeni sebebin hiç bir geçerliliği olmaz.
2) İş sözleşmesi sona erdirilirken sebep gösterilmemişse, ilerideki aşamada bir sebep gösterilebilir ve artık kişiyi bağlayan sebep de bu olur. Çünkü fesih anında sebep gösterilmediğinden, kişiyi bağlayan sebep o aşamada henüz yoktur. Sanıyorum sizin durumunuz buna uygun. Çünkü "görülen lüzum üzerine" istifa etmek, bir sebep göstermek değildir. Siz, işverenin açtığı davada "haklı sebep" göstererek istifa ettiğinizi ileri sürebilirsiniz, ama haklı sebebiniz varsa tabi..
3) Yargıtay'ın şu anda yerleştirmeye çalıştığı görüşüne göre, yaptığınız işin niteliği devamlılık arzeden bir iş ise belirli süreli sözleşme yapılamaz. Bu durumda da sizinle yapılan belirli süreli sözleşme belirsiz süreli sayılacaktır. Savunmanzıda bu hususu da değerlendirmeye almanızda yarar var.
Selamlar.