Alışveriş Merkezlerindeki Özel Güvenliklerin Yetkileri
Merhabalar arkadaşlar. Siteyi yeni buldum ve çok faydalı bilgilere ulaştım siteniz sayenizde. Daha öncede bir kaç kez bu konu tartışılmış ama hep eski tarihli konulardı. Bir yenilik söz konusumudur diye ve aklıma takılan bir kaç soruyu size danışmak istedim.
Şimdi Alış-Veriş Merkezlerindeki güvenliği Özel Güvenlik Şirketleri sağlıyor malum.
Bu güvenliği sağlıyan arkadaşlar (küçümsemek için söylemiyorum ama) bilgisizler ve yaptıkları işin getirilerini ve götürülerinide bilmiyorlar bence.
Ben Ulusal Yyaın yapan Özel bir Tv kanalında çalışan biriyim. Muhabirlik ve kameramanlık yapıyorum.
Şirketin bize vermiş olduğu Kanal Logosunu taşıyan tanıtım kimlikleri var adımıza düzenlenmiş.
Bu kimlikleri normalde çekime gittiğimiz her yerde kullanabiliyoruz.
Peki Alış-Veriş Merkezlerine gezmek amaçlı gittiğimizde bu kart sayesinde kendimizi aratmadan geçme imkanımız yokmu arkadaşlar ?
Aratmak aratmamak değil mevzu sadece dediğim gibi özel güvenliğin işini tam anlamıyla yapmadığı görüşündeyim. Sonuçta bizde kamu yararına çalışan insanlarız. Sarı basın kartım olsa tabiki hiç sormam ama bizim kartlarımız dediğim gibi tanıtım kartları.
Çünkü bu güvenlik sivil halkı gelişi güzel arayıp sadece yaptımmı yaptım demek için arıyor yada x-ray'dan geçiriyor.
Sizden bu konuda yardım bekliyorum.
Saygılarımla.
Re: Alışveriş Merkezlerindeki Özel Güvenliklerin Yetkileri
Alıntı:
wescam rumuzlu üyeden alıntı
Ben Ulusal Yyaın yapan Özel bir Tv kanalında çalışan biriyim. Muhabirlik ve kameramanlık yapıyorum. Şirketin bize vermiş olduğu Kanal Logosunu taşıyan tanıtım kimlikleri var adımıza düzenlenmiş. Bu kimlikleri normalde çekime gittiğimiz her yerde kullanabiliyoruz. Peki Alış-Veriş Merkezlerine gezmek amaçlı gittiğimizde bu kart sayesinde kendimizi aratmadan geçme imkanımız yokmu
Özel bir TV kanalında çalışmaktasınız, özel bir alışveriş merkezine gidiyorsunuz. Özel TV kanalının "personeli" olduğunu belirten bir kimliğe sahipsiniz fakat özel alışveriş merkezinin personeli değilsiniz. Alışveriş merkezine giren diğer insanlardan ayrıcalığınız olmadığı üzere üzerinizde kamu için herhangi bir zararlı materyal olup olmadığı kontrol edilecektir.
5188 sayılı kanunun 7. maddesi kameraman ve muhabirlere ayrıcalık getirmediği üzere; özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinden bir tanesini aşağıdaki gibi belirlemiştir.
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.