-
Nafaka ve Maaş Haczi
İyi Çalışmalar,
Ben Oto Garajda asgari ücretle görev yapmaktayım. Eşimle boşanma davamız devam etmekte ve 6 yaşında kızımız bulunmaktadır. Mahkeme kızımla eşime aylık 275.-YTL nafaka bağladı ve ben 6 aydır bu nafakayı ödeyememekteyim. Bununla ilgili 2.İcra Müdürlüğünden işyerime bir yazı geldi. Bu yazıda; ''Alacaklı ....... birikmiş masrafsız 1.075.-YTL'nin aylık 275.-YTL nafaka ödemeye borçlu .......... işbu borcu nedeniyle almakta olduğu maaşından aylık 275.-YTL'nin her ay kesilmesi, geri kalan maaşından da birikmiş 1.075.-YTL bitinceye kadar 1/4 oranında haczi ile paranın gönderilmesi...
Benim bu yazıda sormak istediğim ben asgari ücretle çalıştığım için aylığımdan ne kadar kesintinin yapılacağı konusunda bilgilerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla,
-
Re: Nafaka Ve MaaŞ Haczİ
Madde 83 - (Değişik madde: 03/07/1940 - 3890/1 md.)
Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.
(Değişik fıkra: 12/04/1968 - 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Ayrıntılı bilgi almak isterseniz https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=116
-
Yusuf Bey öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum..
Benim sizlere başka bir sorum daha olacak; Benim ödeyemediğim birikmiş nafakamla ilgili bu ay maaşıma gelen hacizden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım. Bu durumda nafakam halen daha birikmeye devam ediyor bunun sonucunda hapis cezası oluyormuş bu cezanın süresinin ne kadar olduğu ve bu cezayı aldıktan sonra birikmiş olan nafakamın devam edip etmeyeceği konusunda bilgilerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla,
Konu ile ilgili tarafıma bilgi verilmesini rica ediyorum.
Saygılarımla,
-
Re: Nafaka ve Maaş Haczi
Bu durumda karşı taraf İcra Ceza davası açabilir ve sonuçta 3 ay tazyik hapsi cezası verilir.
Hapis Cezası kesinleştiği gün yeni nafaka işlemez. Birikmiş nafaka borçu olduğu gibi kalır (faizi işler tabi).
Hapis cezası çekilmez ise zaman aşımı 2 yıldır. Hapis kararının kesinleşmesinden 2 yıl sonra hapis cezası uygulanmaz. Hapis cezası çekilmez ise hapis için yeni dava açılamaz.
Hapis cezası çekilir ise 3 ay sonra yeni nafaka işlemeye devam eder. Bu durumda hapis için tekrar dava açılabilir.
-
Re: Nafaka Ve MaaŞ Haczİ
Kolay gelsin çok güzel bir platform emek veren herkese teşekkür ederim benimde bir sorum olucak evliyim ve boşanma davası açtım eşimde nafaka talebinde bulundu çocuk yok ve eşim çalışmıyor brnde memurum ve aylık maaşım 940 ytl bu durumda mahkemenin belirleyeceği nafaka miktarının asgari ve azami bir miktarı varmı çevreden duyduğum kadarıyla maaşın üçte biri oranında nafaka verilirmiş uygulamada böyle bir durum varmı ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkür edrim iyi çalışmalar